Bağış

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Hazine-i Fünun dergisi (27-52. sayfalar) (inceleme ve seçilmiş metinler)

4328
0
2016/7/9
Oy Sayısı 1
Oy Sonucu 5

ÖZET

Kültür hayatımızın bir parçası olan gazete ve dergiler, yayımlandıkları dönemin siyasî, tarihi ve içtimaî hayatını aksettirirler. Bu yayınların incelenmesi bizi bilmediğimiz gerçeklerle karşılaştırabilir. Özellikle Harf İnkılâbı öncesinde yayımlanan eserlerin incelenmesi, eski kültürümüzle olan bağlarımızın kopmaması açısından çok daha önemlidir. 1893-1895 yıllan arasında yayımlanan Hazine-i" Fünûn mecmuası üzerine yaptığımız çalışma da bu açıdan değerlendirilebilir. Bu çalışmada Hazine-i Fünûn'un 4 Recep 1311-1 Muharrem 1312 (11 Ocak 1894- 5 Temmuz 1894) tarihleri arasında yayımlanan 26 sayısı ele alınmıştır. Derginin fotokopileri Millî Kütüphane' den temin edilerek, bu sayılarda yayımlanan bütün yazılar incelenmiş ve yazarlarla ilgili gerekli araştırmalar yapılmıştır. Dergide imzasız olarak yayımlanan yazılar fihristten tespit edilerek, bütün yazılar konularına ve yazarlarına göre tasnif edilmiştir. Hazine-i Fünûn'da yer alan bazı yazılar Latin harflerine aktarılmıştır. Bu bölümde seçtiğimiz yazıların, derginin edebî anlayışım ortaya koyan metinler olmasına özen gösterilmiştir. Eski edebiyat taraftan bir dergi olarak edebiyat tarihlerinde yer alan Hazine- i Fünûn, tamamıyla eskiye bağlı kalmamış, yeni edebiyatın getirdiği birtakım değişikliklere de içeriğinde yer vermiştir. İstibdat yıllarında yayımlanmış olan Hazine-i Fünûn dönemin bütün kısıtlamalarına rağmen zengin bir içeriğe sahiptir. Başlık altı yazısında da belirtildiği gibi "fennî ve edebî bir dergi" olarak yayımlanmış ve başyazarlığını da Faik Reşad yapmıştır.

Yazarlar:
Yayın Yılı:
2003 (Miladi)
Dosya Türü:
PDF Document
İçerik Dili:
Türkçe

 Sayın oxucular!
Turuz sitesi bir kültürəl ocaq olaraq dilçiliklə bağlı qonulardan danışır. Bu sitə dilçiliklə bağlı dəyərli bilgilər verməkdədir.Dilimizin tarixi və etmolojisi sahəsində çalışan bu sitə, sözlərin kökü və etimolojisi haqqında, başqa sitələrdən dəyişik olaraq, eyləmlə(fe'l) bağlı anlamların açıqlayır.
Sitəmizdə dilçiliklə bağlı bir çox kitab,sözlük, yazılar əldə edib oxuyabilərsiniz. Umuruq ki bu sitə, siz dəyərli, sayın oxucular yardımıyla, dilçilik qollarının gəlişməsi, yüksəlişi yolunda bir addım götürəbilsin.
Bey Hadi ([email protected])
Təbriz