یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Tatarca Böcek Adları - Ümüt Çınar -Makale

7827
0
1395/9/12
تعداد آرا 1
نتیجه آرا 5
Tatarca Böcek Adları - Ümüt Çınar -Makale
 
-----------
Yaşam alanlarını tehdit eden ve rahatsızlık veren evlerde ortaya çıkan böcek isimleri listesi pek çok insanın tahmin etmediği kadar fazla ve değişik türde böceklerin ortaya çıkması ile oluşan bir yoğunluğa sahiptir. Apartmanlar ile ev yada iş yerleri için en fazla sıkıntı kaynağı oluşturan haşerelerin isimleri arasında akrep, kene, pire, hamam böceği, fare, çıyan, tahta kurusu gibi zararlı böcekler olup böcek isimleri listesi uzayıp gider. Dilerseniz evlerin içinde ve apartmanlarda ortaya çıkan böceklerin otuza yakın türünün isimlerini paylaşıp insanların evlerde yaşayan yada binaları tehdit eden insanlar için çeşitli rahatsızlıkların sebebi olanböcek isimleri ve adlarını kısaca yazalı.
Bit
Güve
Çiyan
Yılan
Tesbih Böceği
Gümüş Böceği
Karınca
Ağaç Kurdu
Sinek
Örümcek
Akar (Mite)
Arı
Danaburnu 
Deri Böceği
Halı Böceği
Kakalak
Kertenkele
Kalorifer Böceği
Salyangoz
Uyuz Böceği
Oryantal Hamam Böceği
Amerikan Hamam Böceği
Alman Hamam Böceği
Şark hamam böceği
Kara fatma böceği
Nem böcekleri
Akrep
Tahta kurusu
Tahta kurdu
Tatarcık
Toz böceği gibi böcekler evlerde sıkıntıya yol açmakta bu böceklerin bazıları zararsız olmasına karşın bazı böcekler hem zehirli olmalarından dolayı hemde insanları ısırıp geceleri uykusuz bıraktıkları için diğerlerine oranla daha fazla rahatsızlık sebebidirler.Böcek isimleri listesi sadece bu böcekler ile sınırlı olmayıp daha pek çok haşere türü bulunmasına karşın biz sadece apartman ve evlerde insanların rahatsız olmasına ve hastalık bulaştırma nedeni olan ev böceklerinin isimlerini vermeye gayret gösterdik. Böcek isimleri listesi zararlı ve ısıran böcekler ile insanlara zararı olmayan ama bitkilere zarar verip kurumlarına neden olan zararlılar olarak incelenebilir. Örnek verecek olursak akrepler zehirli olup insanlar için ölümcül sonuçlara neden olabilir. Aynı şekilde kene türleri içindede bu mevcut olup hamam böcekleri pis ve gıdaları kirlettikleri için hastalık nedeni olurlar. Pire, toz böceği ve tahta kuruları insanları ısırıp hem hastalık mikrobu yayar hem rahatsız ederler. Bahçede görülen dana burnu salyangoz yılan gibi zararlılar hem bitkilere hem insanlara sıkıntı yaşatabilir bu şekilde böcek isimleri listesi uzayıp gider ancak biz kısaca evlerde rahatsızlık veren ve insanlar ile yaşam alanlarına zarar veren böceklerin isimlerini yazmaya çalıştık sizde böcek isimleri listesi hakkında bilgi edinmek istiyorsanız sitemizi ziyaret ederek zararlı böcekler hakkında bilgi sahibi olabilir ve ilaçlama talebinde bulunabilirsiniz.
-------------------

Böcek

Vikipedi:Taksokutu
Böcekler
sol üst: oynak sinek (Empis livida) sol orta: Harpactorinae sol alt:  ökaliptüs güvesi (Opodiphthera eucalypti) sağ üst:  hortumlu böcek (Rhinotia hemistictus) sağ orta: danaburnu (Gryllotalpa brachyptera)  sağ alt: yaban arısı (Vespula germanica)
sol üst: oynak sinek (Empis livida)
sol orta: Harpactorinae
sol alt: ökaliptüs güvesi (Opodiphthera eucalypti)
sağ üst: hortumlu böcek (Rhinotia hemistictus)
sağ orta: danaburnu (Gryllotalpa brachyptera)
sağ alt: yaban arısı (Vespula germanica)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda
(Eklem bacaklılar)
Alt şube: Hexapoda (Altı bacaklılar)
Sınıf: Insecta
 

 

 

Kural olarak yumurta ile çoğalırlar ve gelişmelerinde çoğunlukla bir metamorfoz görülür.

Bazı gruplarda koloni hâlinde sosyal yaşam örnekleri görülür. Yaşam ve beslenme şekillerine göre, ağız parçaları, anten ve bacak yapıları farklılık gösterir.

Morfoloji ve Fizyoloji

 
Böcek anatomisi ♀
A – Baş (Caput)
B – Göğüs (Thorax)
C – Karın (Abdomen)

1. Duyarga (Antennae)
2. Yan Nokta gözler (Ocelli)
3. Dorsal Nokta gözler (Ocelli)
4. Birleşik gözler (Oculi Compositi)
5. Beyin (Cerebral Ganglia)
6. Ön Göğüs (Prothorax)
7. Sırt kan damarı (Arteria)
8. Trake (Trachea)
9. (Mesothorax)
10. (Metathorax)
11. Üst kanat
12. Alt kanat
13. Mide
14. Kalp
15. Yumurtalık
16. Göden (Rectum)
17. Anüs
18. Vajina
19. (Abdominal Ganglia)
20. Malpighi tüpleri
21. Tarsomer
22. (Pretarsus)
23. Ayak (Tarsus)
24. Baldır (Tibia)
25. Uyluk (Femur)
26. Uyluk bileziği (Trochanter)
27. Kursak
28. (Thoracic Ganglion)
29. Kalça (Coxa)
30. Tükürük bezi
31. (Subesophageal Ganglion)
32. Ağız parçaları

Vücut örtüsü

Vücut örtüsü (integument): Embriyonik olarak iki tabakaya ayrılır. Üstte ektoderm kökenli epidermisve kaide zarı; altta peritondan meydana gelmiş, hücreli ince bağdoku yapısında ve kasların üzerine yığılmış olarak duran kutis bulıunur. Vücut örtüsü dıştan içe doğru şu katmanlara ayrılır:

  • Kutikula: Ektoderm kökenlidir ve epidermis tarafından salgılanır. İçerisine birçok organik ve inorganik birleşiğin katılmasıyla, çoğunlukla, sert bir yapı kazanır. İki çeşidi vardır: sert ve bükülmez olanları sklerit, daha yumuşak ve esnek olanları da zar (= membran) olarak adlandırılır. Kutikula, olağanüstü dayanıklı ve korunaklıdır. Suyu geçirmez. kutikulayı oluşturan maddelerin miktarı türe ve yaşa göre değişir. Örnek olarak Amerikan hamam böceğinde (Periplaneta americana) %37 su, %44 protein, %15 kitin ve %4 yağ içerir. Kutikula, 2 ( ya da 3) alt tabakadan oluşur.
    • Epikutikula: Vücut örtüsünün en üstteki tabakası olup kitinsizdir. 4 alt tabakaya ayrılır: sert tabaka, kutikulin tabakası, mum tabakası, dolgu tabaka.
    • Prokutikula: En tanınmış temel birleşiği kitindir. 3 alt tabakaya ayrılır: ekzokutikula, mezokutikula, endokutikula.
    • Subkutikula: Mukopolisakkaritlerden oluşmuş, granüler yapıda ve kitinsizdir.
  • Epidermis ya da hipodermisüst deri: Tektir ve alt tabakalara ayrılmaz. Yapı ve işlev bakımından birbirinden farklılaşmış bir takım hücreler bulunur: 1. örtü hücreleri; 2. salgı hücreleri (: kutikula oluşturan bezler; mum bezleri; lak bezleri; tükürük bezleri; yağ bezleri; zehir bezleri; yakıcı bezler; koku bezleri; ipek bezleri; feromon bezleri); 3. kıl hücreleri; 4. duyu hücreleri; 5. önositler.
  • Kaide zarı (lamina basalis): Çok ince (0.2-0.5 µm) ve deliksiz yapıdadır.
  • Vücut boşluğu: Hemositler, kaslar, sinirler (kutikulaya da uzanır) ve bağdoku tabakası bulunur.

Baş bölgesi 

Baş (caput): Embriyonik olarak kaç segmentten yapıldığı tartışmalıdır. Başta bulunan segmentlerin her biri ayrı bir üye taşımadığından, ayrıca segmental gangliyonlardan bazıları da birbiriyle kaynaştığından dolayı, köken olarak segment sayısı kesin olarak söylenemiyor. 5 (en fazla 6) segmentten oluştuğu varsayılmaktadır:
1. preantennar : Embriyonik evrede görülür.
2. antennar : Duyargalar bu segmentteki gangliyona bağlıdır.
3. intercalar ; 4. mandibular ; 5. maksillar : Baştaki iç organları içine alan sert bir kapsül şeklinde birbiriyle kaynaşmıştır. Bağlantı yerlerine stur denir. Sturlar arasındaki alanlar alın (frons), tepe(vertex) ve yanaktır (genae).
6. labial

Duyargalar (antennae) : Kamçı şeklinde bulunan duyargalar içtençenelilerdeki gibi gerçek segmentli değildir. 3 bölümden oluşur. Kaide (scapus), ara bileziği (pedicellus) ve kamçı (flagellum). Böceklere özgü duyu organı olan Johnston organıpedicellus bölümünde bulunur.

نویسندگان:
صفحات:
5
نوع فایل:
PDF Document
زبان نوشتاری یا گفتاری:
تاتار

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز