Bağış

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

BTC: bc1q0lqs9dhsd6glk4hdslt83fwcrz9uvujk6lrcfl

USD(TRC20):TWrFZBWcvyDfQSA51cvXq52Es8VSHeFwQR

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Atatürk dönemi Türkiye Arnavutluq ilişgileri-1920-1938-Helil Özcan-2011-439s

3096
0
2017/8/6
Oy Sayısı 1
Oy Sonucu 5

Atatürk dönemi Türkiye Arnavutluq ilişgileri-1920-1938-Helil Özcan-2011-439s

Balkanlarda "Şark meselesi" nedeniyle en fazla toprak kaybına uğrayan Türkiye ve Arnavutluk yaklaşık 500 yıl kader birliği yapmıştır. Her iki devlet, I. Dünya Savaşı sürecinde gizli anlaşmalarla pazarlık konusu yapılmış ve savaş sonrası emperyalist devletler ya da onların uzantılarınca haksız ve hukuksuz bir şekilde işgal edilmiştir.

Türkiye ve Arnavutluk'ta işgallerini sürdüren Yunanistan'a karşı Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu ve Arnavutluk cephesini kuvvetli tutma stratejisinin gereği olarak Türkiye'den Arnavutluk'a askeri deste verilmesiyle Türkiye ve Arnavutluk'ta işgallere karşı eş zamanlı mücadele başlamıştır.

İstiklal Mücadelesi sonrası Atatürk liderliğinde Türkiye, tam bağımsız politikayla millet egemenliğine dayalı bir rejim belirlerken Arnavutluk İtalya ile yaptığı anlaşmalarla bu ülkeye bağımlı hale gelmiş ve bu durum II. Dünya Savaşı'nın daha başında İtalya'nın Arnavutluk'u işgaliyle sonuçlanmıştır.

Atatürk döneminde Türkiye, Arnavutluk için model olmuş, 1920'li ve 1930'lu yıllarda Türk milletinin yaptığı savaş ve reformlar, Mustafa Kemal'in adı ile Arnavutluk'ta o kadar özdeşleşmiştir ki bu süreçte Türkiye'nin tecrübeleri, Arnavut gazetecilerden biri tarafından "Atatürk deneyi" olarak adlandırılmıştır. Atatürk dönemi Türkiye'nin kurtuluş-kuruluş sürecinde ve devamında ne kadar şansıl olduuğ "Arnavutluk deneyi" incelendiğinde daha iyi anlaşılmaktadır.

Yazarlar:
Yayın Yılı:
2011 (Miladi)
Sayfalar:
439
Dosya Türü:
PDF Document
İçerik Dili:
Türkçe

 Sayın oxucular!
Turuz sitesi bir kültürəl ocaq olaraq dilçiliklə bağlı qonulardan danışır. Bu sitə dilçiliklə bağlı dəyərli bilgilər verməkdədir.Dilimizin tarixi və etmolojisi sahəsində çalışan bu sitə, sözlərin kökü və etimolojisi haqqında, başqa sitələrdən dəyişik olaraq, eyləmlə(fe'l) bağlı anlamların açıqlayır.
Sitəmizdə dilçiliklə bağlı bir çox kitab,sözlük, yazılar əldə edib oxuyabilərsiniz. Umuruq ki bu sitə, siz dəyərli, sayın oxucular yardımıyla, dilçilik qollarının gəlişməsi, yüksəlişi yolunda bir addım götürəbilsin.
Bey Hadi ([email protected])
Təbriz