Bağış

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

BTC: bc1q0lqs9dhsd6glk4hdslt83fwcrz9uvujk6lrcfl

USD(TRC20):TWrFZBWcvyDfQSA51cvXq52Es8VSHeFwQR

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Gökbayraq-Leon Kahun-Çev-Qalib Bexdiyar-1970-335s

5900
0
2017/6/8
Oy Sayısı 1
Oy Sonucu 5

Gökbayraq-Leon Kahun-Çev-Qalib Bexdiyar-1970-335s

 

David Léon Cahun (23 Haziran 1841, Alsace – 30 Mart 1900, Paris) Yahudi asıllı Fransız gezgin, oryantalist ve yazar.

Tarihi romanlar ve araştırma kitapları yayımlamıştır. “'Gök bayrak” (1876) adlı romanı ile "Asya Tarihine Giriş, Türkler ve Moğollar'" (1896) adlı araştırma kitabı, Türkçeye çevrildiğinde devrin Türkçülerine büyük esin kaynağı olmuş, temel başvuru kitabı haline gelmiştir. Kitaplarının Türkiye’nin kurucusu Atatürk tarafından da okunduğu bilinmekte ve onu etkileyen yazarlar arasında adı geçmektedir[1]

 

Yaşamı

1841 yılında dünyaya geldi. Ailesi, onun asker olmasını istiyordu[2]. Ama o, kendisini coğrafi ve tarihi araştırmalara adadı. Revue Française’de coğrafyaya ilişkin makalelerini ve Mısır ve çevre ülkelerde yaptığı gezilere ilişkin yazılarını yayımlamaya başladı. 1864’te Mısır, Nubya, Kızıl Deniz’in batı kıyıları ve Anadolu topraklarını keşfe başladı.

1866’da Fransa’ya dönen Cahun, La Liberté gazetesinin siyasi yazılar yazan bir yazarı olmuştu. Gazete İkinci Fransa İmparatorluğu’nu destekleyince oradan ayrıldı ve La Réforme ile La Loi gazetelerinin yazarları arasına katıldı. Fransa-Prusya Savaşı sırasında çeşitli gazeteler için muhabirlik yaptı. 1870’de gönüllü olarak orduya katıldı.

Savaşın sonunda yeniden şarkiyat çalışmalarına döndü ve kendini özellikle Türk ve Tatar tarihini araştırmaya adadı. 1875’te Fransız Millî Kütüphanesi’nde görev yapmaya başladı. Bu sıralarda bir tarihi roman serisi yayımlamaya başladı. Yaygın olarak bilinmeyen tarihi gerçekleri sunmak niyeti ile kaleme alınmış bu kitaplar yoluyla genel tarih ve coğrafyaya katkıda bulunmayı amaçlıyordu. Fenike keşiflerini anlatan “Kaptan Magon’un Sergüzeştleri (1875), Haçlı Savaşları ve Moğol istilaları sırasında bir Müslüman, bir Hristiyan ve bir paganın maceralarını anlatan “Gök Bayrak” (1876), 16. yy’da Türk ordu yaşamını anlatan “Yeniçeri Hasan” bu kitaplardan bazılarıdır.

1878’de eşi ile beraber seyahatlere çıktı. Suriye’den İzlanda’ya kadar pek çok yere gittiler. Bu seyahatleri ile ilgili yazılar ve makaleler yayımladı. 1890’da Sorbonne’da Asya tarihi ve coğrafyasına ilişkin ders verdi. Seyahatlerden topladığı materyale dayanarak "Asya’nın Genel Tarihine Giriş" (1896) adlı eseri yazdı. Eser, 3 yıl sonra Necip Asım tarafından Türkçeye çevrildi. Türkçülüğün kuruluşunda rol oynayan ana kitaplardan birisi oldu[3] Leon Cahun, 30 Mart 1900’de Paris’te hayatını kaybetti.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Les Aventures du capitaine Magon, ou Une exploration phénicienne mille ans avant l'ère chrétienne (Kaptan Magon'un Sergüzeştleri Veya İsa'dan Bin Sene Evvel Bir Fenike Keşif Seyahati), 1875

La banniere bleue (Gök Bayrak), 1877

Hassan le janissaire,(Yeniçeri Hasan), 1891

Introduction a l'historie de l'Asie (Asya Tarihine Giriş), 1896

QAYNAQ

Yazarlar:
Tercümanlar:
Yayın Yılı:
1970 (Miladi)
Sayfalar:
325
Dosya Türü:
PDF Document
İçerik Dili:
Türkçe

 Sayın oxucular!
Turuz sitesi bir kültürəl ocaq olaraq dilçiliklə bağlı qonulardan danışır. Bu sitə dilçiliklə bağlı dəyərli bilgilər verməkdədir.Dilimizin tarixi və etmolojisi sahəsində çalışan bu sitə, sözlərin kökü və etimolojisi haqqında, başqa sitələrdən dəyişik olaraq, eyləmlə(fe'l) bağlı anlamların açıqlayır.
Sitəmizdə dilçiliklə bağlı bir çox kitab,sözlük, yazılar əldə edib oxuyabilərsiniz. Umuruq ki bu sitə, siz dəyərli, sayın oxucular yardımıyla, dilçilik qollarının gəlişməsi, yüksəlişi yolunda bir addım götürəbilsin.
Bey Hadi ([email protected])
Təbriz