Bağış

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

BTC: bc1q0lqs9dhsd6glk4hdslt83fwcrz9uvujk6lrcfl

USD(TRC20):TWrFZBWcvyDfQSA51cvXq52Es8VSHeFwQR

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Herbiye Mektebinde Hürriyet Mücadilesi-Ahmed Bedevi Quran-2009-166s

6739
0
2017/5/23
Oy Sayısı 1
Oy Sonucu 5

Herbiye Mektebinde Hürriyet Mücadilesi-Ahmed Bedevi Quran-2009-166s

Ahmet Bedevi Kuran, (d. 1886, Trabzon - (ö. 24 Ocak 1966, İstanbul), Türk yazar ve siyaset adamı.
II. Meşrutiyet dönemi Jön Türkler’indendir. Yaşadığı dönemin tarihini, sağlam bir metot ile kaleme alan biyografi yazarı olarak anılmaktadır.[1]. Prens Sabahattin taraftarı olan Ahmet Bedevi, İttihat ve Terakki’ye muhalif idi. Cumhuriyet yıllarında siyasetten uzak durmuş; emekliliğinden sonra Jön Türkler hakkında eserler vererek bu devrin tanınması ve yazılmasını mümkün kılmıştır.
Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]
1886 yılında Trabzon’da dünyaya geldi. Babası, Kula eşrafından, Seyyid İbrahimzâdelerden Hacı Mehmet Nuri Efendi; annesi Trabzonlu Nesime Âbide Hanım'dır.[1] Redif zabiti olan babasının memleketi Kula’ya tayini nedeniyle çocukluğu Kula’da geçti.
İlköğrenimini Kula’da tamamladı; ortaöğrenimine Akhisar’da başladı; 1898’de ağabeyi Halil ile İstanbul’a giderek Eyüp Baytar Rüştiyesi’ne kaydoldu. 1901’de rüştiyeden mezun olduktan sonra Kuleli Askeri İdadisi’ne kaydoldu. Bu okuldan 1905’te mezun oldu ve Harbiye’ye girdi.

QAYNAQ

------------
II. Meşrutiyet'in yaklaştığı dönemde Harbiye Mektebi'nde özgürlükçü fikirleri savunan genç bir subayın okul yıllarındaki çabaları, kendi kaleminden... 
'Hürriyet ilanının en büyük etkeni olan subayları yetiştiren Harbiye Mektebi hakkında birkaç söz söylemeyi, mektebin inkılaba temas eden ufak bir tarihçesini yapmayı vazife edindim. 

... 

Bahsin daha kapsamlı olmasını temin için, diğer yüksek mekteplerin Meşrutiyet'ten evvel benimsedikleri hür fikirler de bu satırlarda işaret edilecektir. Bu suretle, hakikat daha ciddi bir tarzda ortaya çıkar zannındayım. 

... 

Bu satırlarda Kuleli Askeri İdadisi'nde ve Harbiye'de, diğer yüksek mekteplerde Hürriyet ilanı arifesinde meydana gelmiş vakalar ve gayretlerle siyasi hadiseler hakkında kalem yürütülmüştür. 

Maksadım, bazılarının hayatına mal olan vatani hissiyatı yâd etmek ve bu fedakâr gençlere karşı şükran borcunu yerine getirmektir.' 

Ahmet Bedevi Kuran (1884-1966) Trabzon'da doğdu. Harbiye Mektebi'ni bitirdi. Öğrenciliği sırasında padişah yönetimine karşı gizli çalışmalardan dolayı tutuklandı ve II. Meşrutiyet'in ilanından sonra serbest bırakıldı. İttihat ve Terakki'ye karşı olduğundan tekrar tutuklandı ve Mısır'a kaçtı. Mısır Hidivi'nin isteği üzerine bazı subay arkadaşlarıyla birlikte Fas ordusunun düzenlenmesinde görev aldı. Buradan Paris'e gitti. Sadrazam Said Paşa'nın istifası üzerine İstanbul'a geri döndü. Ancak Balkan Savaşı sonrasında İttihat ve Terakki'ye karşı mücadeleye devam ettiği için tutuklanıp müebbet kürek cezasına mahkum edildi. Sivastopol'a kaçtı, ardından Paris'e oradan da Cenevre'ye geçti. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra tekrar İstanbul'a döndü. Milli Mücadele'ye siyasi destek verdi. Yakın dönem tarihi üzerine kitaplar yazdı. İstanbul'da öldü.

 

Yayın Yılı:
2009 (Miladi)
Sayfalar:
166
Dosya Türü:
PDF Document
İçerik Dili:
Türkçe

 Sayın oxucular!
Turuz sitesi bir kültürəl ocaq olaraq dilçiliklə bağlı qonulardan danışır. Bu sitə dilçiliklə bağlı dəyərli bilgilər verməkdədir.Dilimizin tarixi və etmolojisi sahəsində çalışan bu sitə, sözlərin kökü və etimolojisi haqqında, başqa sitələrdən dəyişik olaraq, eyləmlə(fe'l) bağlı anlamların açıqlayır.
Sitəmizdə dilçiliklə bağlı bir çox kitab,sözlük, yazılar əldə edib oxuyabilərsiniz. Umuruq ki bu sitə, siz dəyərli, sayın oxucular yardımıyla, dilçilik qollarının gəlişməsi, yüksəlişi yolunda bir addım götürəbilsin.
Bey Hadi ([email protected])
Təbriz