Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.
Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]
BTC: bc1q0lqs9dhsd6glk4hdslt83fwcrz9uvujk6lrcfl
USD(TRC20):TWrFZBWcvyDfQSA51cvXq52Es8VSHeFwQR
Bank kart bilgileri:
6104 3373 5031 8547
Iran Millet Bank
Satışda-Azerbayn Derqozar Ez Esre Mefreğ Be Esre Ahen-Muykıl Danti-Çev-Semed Eliyyun-ebced-farsca-Xoca Dizec-1396-528s
Satışda
Azerbayn Derqozar Ez Esre Mefreğ Be Esre Ahen-Muykıl Danti-Çev-Semed Eliyyun-Xoca Dizec-1396-528s
مرکز پخش و فروش کتاب: تبریز – خ امام خمینی – جنب مسجد کبود – بازار کبود – فاز یک – پلاک 48 دفتر نشر پروژه ترجمه حسنلو
شماره تماس:
09143059022
آذربایجان در گذار از عصر مفرغ به عصر آهن
عنوان کامل: آذربایجان در گذار از عصر مفرغ به عصر آهن: گزارش نهایی دورۀ V حسنلو به انضمام دورههای VIb و IVc
نویسنده: مایکل دانتی
مترجم: صمد علیون (خواجهدیزج)
ناشر: (انگلیسی) دانشگاه پنسیلوانیا، (ترجمه فارسی) پروژه ترجمه حسنلو
سال چاپ: (انگلیسی) 2013، (ترجمه فارسی) 1396
قطع و تعداد صفحه: رحلی/ 528 صفحه
قیمت: 000/50 تومان
موضوع محوری کتاب در حقیقت گزارش نهایی کاوش دورههای V و IVc (مقارن با عصر مفرغ جدید و عصر آهن اول) به انضمام دوره VIb تپۀ حسنلوست که تیم اعزامی دانشگاه پنسیلوانیا در سالهای قبل از انقلاب اجرا کرده بود. لیکن عنوان «آذربایجان در گذار از عصر مفرغ به عصر آهن»، که با پیشنهاد مترجم و استقبال گرم نویسنده برای ترجمه فارسی انتخاب شد، به دلایلی نیک برازنده و بامسما مینماید: نخست اینکه حسنلو کلیدیترین محوطه در سراسر مناطق غرب و شمالغرب ایران محسوب میشود تا جایی که گاهنگاری و دورهبندی ادوار فرهنگی و تمدنهای سراسر منطقۀ پهناور شمالغرب (= آذربایجان و کردستان) و بخشهایی از غرب ایران از بدو امر بر پایۀ کاوشها و یافتههای آن استوار شده و کماکان نیز وضع بر همین منوال است. دو دیگر اینکه، اطلاعات و دادههای مرتبط از تمامی محوطههای باستانی واقع در منطقه نیز در کتاب ذکر شده و مورد استناد نویسنده قرار گرفتهاند.
تپۀ حسنلو بیاغراق یکی از چند محوطه باستانی بااهمیت و بزرگ ایران است و در تاریخ و باستانشناسی ایران و جهان از هر دو حیث کمیت و کیفیت آثار، جایگاه برجستهای دارد. این تپه را به سبب انبوه یافتههای آن که بر اثر ویرانی بناهای باعظمت محوطه بر اثر حریق، هنگام کاوشها اساساً سر جای اصلی خود کشف شدهاند، پمپئی ایران میخوانند. قیزیل جام (جام زرین) حسنلو نیز بی هیچ بحثی در جهان در نوع خود (از جهت نقوش روایی زینتبخش سطح آن) بی همتا و بدیل است و نقش بسیار شایانی در آوازۀ جهانی محوطه داشته است.
در سالهای اخیر «پروژه ترجمه حسنلو» مجلدات پرشماری را دربرگیرنده مجموعهمقالات یا تکنگاریهای راجع به انواع خاصی از یافتههای تاریخی- فرهنگی حسنلو و محوطههای اقماری آن به فارسی ترجمه و در اختیار پژوهشگران و علاقمندان تاریخ این خطه قرار داده است. این تحریرات مشتمل بر تقریرات و تفسیرهای مقدماتی و عمدتاً ناقص در پیرامون کاوشهای محوطه هستند. به رغم اهمیت غیر قابل اغماض و انکار مجلدات ذکرشده که تقریباً اولین منابع به زبان فارسی در موضوع باستانشناسی منطقه شمالغرب ایران محسوب میشدند، امتیاز برجسته کتاب حاضر آن است که دومین گزارش نهایی کاوشهای تپۀ حسنلو به شمار میرود و نیز بخش اعظم اطلاعات و اسناد موجود در آن دست اول است و نخستین بار حتی در اختیار خود پژوهشگران آمریکایی قرار میگیرد زیرا پیش از این در آرشیوهای پروژه حسنلو بایگانی بوده و در هیچ تحریر و تقریری معرفی نشدهاند. فلذا ناگفته پیداست ارزش و اهمیت آن به هیچ وجه با مجلدات قبلی پیرامون حسنلو قابل قیاس نیست. (گفتنی است اولین گزارش نهایی محوطه مربوط به دورۀ اول یعنی مدنیت عصر ایلخانی بود که در سال 1383 از سوی همین نویسنده انتشار یافت و ترجمۀ فارسی آن نیز به قلم علی صدرائی و صمد علیون از سوی پژوهشکده باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سال 1386 به طبع رسید.)
جان کلام و رئوس مطالب کتاب را میتوان به قرار زیر احصا کرد:
- اصلاح گاهنگاری حسنلو و به تبع آن مناطق شمالغرب (آذربایجان و کردستان) و بخشهایی از غرب ایران:
نویسنده با تکیه بر مطالعات پردامنه و ژرفکاوانه شواهد و اسناد کاوشها (عمدتاً شواهد سفالی)، به اصلاحات حیاتی در گاهنگاری قبلی حسنلو دست زده است تا جایی که آنچه در منطقه شمالغرب ایران سابقاً عصر آهن قدیم خوانده میشد اکنون عصر مفرغ جدید تلقی میشود.
- اثبات بطلان فرضیۀ مهاجرت و ورود اقوام آریایی (= ایرانی) به منطقۀ آذربایجان در طلیعۀ عصر آهن:
بازه زمانی موضوع کتاب، یعنی مرحلۀ گذار از عصر مفرغ به عصر آهن، مقارن است با یکی از مهمترین و چهبسا مهمترینِ موضوعات مطرح در تاریخ و باستانشناسی ایران و بلکه حتی بخشی از جهان معاصر یعنی مهاجرت و ورود ادعایی اقوام آریایی به ایران از دروازۀ آذربایجان در طلیعۀ عصر آهن. سابقاً برابر این فرضیه ادعا میشد اقوام آریایی در این برهه وارد منطقه شده و با ساقط کردن تمدنهای بومی دیرپا و غنی آن، بر عصر مفرغ پایان داده و عصر آهن را کلید زدهاند. گفتنی است پژوهشگران داخلی زیادی پیش از این با ابتنا بر یافتههای تتبعات خود در مناطق و محوطههای دیگر به دفعات بطلان این فرضیه را اعلام و مشخص کردهاند، لیکن به سبب آنکه یافتههای حسنلو جزو مبانی اصلی در طرح و تأیید ظاهری این فرضیه در دهههای گذشته بود، اثبات بطلان آن در حسنلو از اهمیت دوچندانی برخوردار است. نویسنده کتاب با تکیه بر اسناد متقن و انکارناپذیر باستانشناختی، که به قطع و یقین حتی از جهات بسیاری بر اسناد تاریخیِ عمدتاً منحرف و سوگیرانه ارجحیت دارند، ضمن اثبات بطلان این فرضیه نشان میدهد که طراحان و ترویجدهندگان آن، با سوءاستفاده از فضای سیاسیِ ملیگرایانه (= ایرانیگرایانه) عهد پهلوی، تنها با ابتنا بر تعداد انگشتشماری تکهسفال گزینشی، به طرح چنین فرضیۀ پرحاشیه و مهمی دست یازیده بودند. آگاهی از جزئیات این موضوع بیگمان سبب حیرت و خنده خوانندگان خواهد شد!
- ارائه گزارش نهایی سه دورۀ حسنلو:
در بالا اشاره رفت که کتاب حاضر، برخلاف تحریرات قبلی، گزارش نهایی سه دوره از ادوار فرهنگی دهگانه (و چهبسا بیشتر) محوطه حسنلو است که در آن تقریباً تمامی مدارک و یافتههای کاوشهای پروژه حسنلو در محوطه معرفی میشود و نویسنده با تکیه بر آنها به نتیجهگیریها و تفسیرهای نهایی پیرامون دورههای ذیمدخل دست میزند. انبوه اطلاعات و اسناد باستانشناختی بسیار ضروری و بیبدیل برای اولین بار در کتاب ارائه میشود که اکنون حتی با صرف میلیاردها دلار هزینه و سالها زمان شاید نتوان همارز و هموزن آنها را در محوطه دیگری به دست آورد.
- پر کردن «خلأ سکونتهای هزاره دوم» در منطقه آذربایجان:
و ثمرۀ دیگر تتبعات مؤلف کتاب آن است که وی با نگاه تیزبین خود در میان اسناد کاوشهای پروژه حسنلو به نوشتهها و اسنادی در مورد آثار مرتبط با سکونتهای هزاره دوم ق.م. دست یافته است که اعضای پروژه حسنلو در هیچ یک از تقریرات قبلی خود به آنها نپرداخته بودند. وی به اتکای این نوشتهها و اسناد خلائی را که در سابق ادعا میشد در بازه زمانی نامبرده در توالی سکونتهای منطقه وجود دارد پر کرده است. گفتنی است سابقاً عدم اجرای پژوهشهای میدانی جدید در منطقه و عدم انتشار کامل شرح و نتایج کاوشهای پروژه حسنلو سبب پدید آمدن این تصور باطل در میان پژوهشگران شده بود که در هزارۀ دوم ق.م. سکونت دایمی در منطقۀ آذربایجان وجود ندارد و ایشان آثار فرهنگی پراکنده پیداشده در منطقه را به اقوام کوچرو و چادرنشین نسبت میدادند. اکنون با آشکار شدن لایههای سکونتی مقارن با این برهه، وجود سکونتهای دایمی در منطقه آذربایجان به اثبات میرسد.
مرکز پخش و فروش کتاب: تبریز – خ امام خمینی – جنب مسجد کبود – بازار کبود – فاز یک – پلاک 48 دفتر نشر پروژه ترجمه حسنلو
شماره تماس: 09143059022
Satışda-Azerbayn Derqozar Ez Esre Mefreğ Be Esre Ahen-Muykıl Danti-Çev-Semed Eliyyun-ebced-farsca-Xoca Dizec-1396-528s | |||
---|---|---|---|
Okuma
İndir
Turuz hayatta kalmak için, Yardım Edin |
|||
Boyut: 87.28 KB | Dosya Türü : Pdf | İzlenme Say : 298 | Başarısızlık Raporu |