یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Sözlü Gelenekten Modern Masala: Çocuk Edebiyatinda Masal Üzerine Xalqbilimsel Bir Inceleme - Berivan Can Emmez

6466
0
2016/11/29
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 5

Geçmisten bugüne hayatta kalmayı basaran en eski edebi türlerden biri olan masal, günümüzde çocuk edebiyatı içinde varlıgını ve önemini sürdürmektedir.

Çocuk edebiyatı, sözlü gelenek ürünlerinden olan masal, efsane, tekerleme, mani gibi türlerle iç içe olusundan dolayı sözlü kültürün ve halkbilimsel bir arastırmanın konusu olabilir. Modern masallar, sözlü geleneklerle herhangi diger modern biçimlerden belki daha çok bütünlesir. Bu bütünlesme, kuskusuz bir dizi kültürel gelisme ve sosyal meselenin sonucudur. Bölgesel farklılıklar gösteren halk  masalları sonuç olarak folklor ve edebiyatın daha büyük geleneklerine baglanır. Bu mütevazı çalısmanın konusu, bir sözlü gelenek türü olarak ortaya çıkan masalın modern edebiyata baglanarak çocuk edebiyatında varlıgını sürdürmesidir. Bu var olusu çözümleyecek yöntem ise, V. Ja. Propp’un Masalların Yapısı ve _ncelenmesi adlı eserinde bizzat uyguladıgı yöntemdir. Bu metotla Propp, masalları, kahramanların gerçeklestirdigi aksiyonlara göre temel yapı birimlerine ayırır. Geleneksel masalın iste bu yapı taslarının modern masalda var olmaya devam ettikleri bu yöntemle ortaya konulacaktır.

یازیچی لار:
یایین ایلی:
2008 (میلادی)
صحیفه لر:
148
فورمات:
PDF Document
مؤحتوانین دیلی:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز