Bağış

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

BTC: bc1q0lqs9dhsd6glk4hdslt83fwcrz9uvujk6lrcfl

USD(TRC20):TWrFZBWcvyDfQSA51cvXq52Es8VSHeFwQR

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

TÜRKCE METİNLER ÜÇÜN KONU BELİRLEME SİSTİMİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. Fatih KESGİN

3614
0
2019/6/8
Oy Sayısı 1
Oy Sonucu 5

TÜRKÇE METİNLER İÇİN KONU BELİRLEME SİSTİMİ

YÜKSEK LİSANS TEZİ

ÖZET

Bilgi erişimi (BE), bilginin temsil edilmesi, saklanması, düzenlenmesi ve gerektiği zamanda erişilebilmesini mümkün hale getirmek için yöntemlerin geliştirildiği araştırma konusudur. Genel Ağ’ın (İnternet) yaygınlaşması ile sayısal olarak saklanan ve erişilmek istenen belgelerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu durum, Bilgi Erişimi’ni günümüzde en çok ilgilenilen ve araştırılan konulardan biri haline getirmiştir.

Metin işleme BE uygulamaları arasında önemli bir yer tutmaktadır. Metin işleme uygulamalarının bir alt kümesi olan Metin Sınıflandırma doğal dil ile yazılmış metinlerinin içeriklerine göre ilgili kanallara yönlendirilmesi, e-posta iletilerinin önemli önemsiz olarak ayrıştırılması, ya da metinlerin konularının belirlenmesi gibi alanlarda uygulanmaktadır.

Doğal Dil İşleme, sözlü veya yazılı dili incelemek üzere, yazılım ya da donanım olarak bilgisayar sistimleri geliştirilmesi işlemini açıklayan bir terimdir. Bilgi Erişimi alanında ele alınan metinler doğal dil ile yazılmış olduğundan, Bilgi Erişimi sistimlerinin başarımını artırmak için Doğal Dil İşleme yöntemlerinden yararlanılması gerekmektedir.

Türkçede köke yapım eki getirilerek oluşturulan yeni kelimeye gövde, bir kelimeye eklenmiş olan çekim eklerinin çıkarılması ile kelimenin gövdesinin bulunması işlemine ise Gövdeleme denilmektedir. Türkçe gibi sondan eklemeli dillerde ise gövdeleme başarımı yüksek oranda etkileyen aşamalardan biri olmaktadır.

Metin sınıflandırma, yazılı belgelerin içeriklerine bağlı olarak belirli sınıflara atanması işlemine verilen isimdir. Metin sınıflandırma işlemine örnek olarak bir kaynaktan gelen haberlerin konularına göre ayrıştırılması işlemi verilebilir.

Bu tezde, Türkçenin belirtilen özellikleri göz önüne alınarak, Türkçe bir metnin konusunun belirlenmesine yönelik algoritmalar gerçeklenen yazılımlarla birlikte tanıtılmıştır. Yapılan çalışmada, Bilgi Erişimi için gerekli olan ön çalışmalardan biri olan sözcüklerin yapım eklerinin korunarak çekim eklerinin atılması anlamına gelen gövdeleme işlemi için kullanılabilecek yöntemler karşılaştırılarak incelenmiş ve uygulanmıştır. Ön işlemlerden geçmiş olan metnin sınıflandırılması için gerekli sınıflandırma algoritmaları da incelenmiş ve uygulanmıştır. 

Yazarlar:
Yayın Yılı:
2007 (Miladi)
Dosya Türü:
PDF Document
İçerik Dili:
Türkçe

 Sayın oxucular!
Turuz sitesi bir kültürəl ocaq olaraq dilçiliklə bağlı qonulardan danışır. Bu sitə dilçiliklə bağlı dəyərli bilgilər verməkdədir.Dilimizin tarixi və etmolojisi sahəsində çalışan bu sitə, sözlərin kökü və etimolojisi haqqında, başqa sitələrdən dəyişik olaraq, eyləmlə(fe'l) bağlı anlamların açıqlayır.
Sitəmizdə dilçiliklə bağlı bir çox kitab,sözlük, yazılar əldə edib oxuyabilərsiniz. Umuruq ki bu sitə, siz dəyərli, sayın oxucular yardımıyla, dilçilik qollarının gəlişməsi, yüksəlişi yolunda bir addım götürəbilsin.
Bey Hadi ([email protected])
Təbriz