یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Ahmed Günşen - Söz Varlığı Işığında Divani Luğatit Türkte Çağının Türk İktisadi Hayatına Ait izler

3725
0
1397/1/16
تعداد آرا 1
نتیجه آرا 5

Dîvânu Lûgati’t-Türk, Türk dili ve edebiyatının ilk örneklerini ihtiva etmesi yanında, 11. yüzyıldaki yüksek Türk kültür ve medeniyetini yansıtması bakımından da Türklüün temel eserlerinden biridir. Bu çalımada, Dîvânu Lûgati’t-Türk’te, 11. yüzyıl Türk iktisadî hayatının iz veya yansımalarını aramak, elde edilen dil malzemesiyle Türk iktisat tarihine katkıda bulunmak ve dikkatleri bu yönden de Dîvânu Lûgati’t-Türk üzerine çekmek amaçlanmıtır.

Bu amaçla, önce Dîvânu Lûgati’t-Türk satır satır taranarak çaının Türk iktisadî hayatını yansıtan bütün kelime, deyim, atasözü, beyit ve manzum parçalar filenmi; daha sonra elde edilen malzeme, kendi içinde sınıflanıp listelenmitir. Elde edilen bulgulara göre, Karahanlı döneminde Türklerin hem yaylak-kılak gelenei içinde hayvan sürüleri besleyen hem de verimli topraklarda tarım yapan ekinci bir toplum oldukları; ama bunun yanında madencilik, dericilik, dokumacılık vb. sektörlerinde de gelimi durumda bulundukları anlaılmaktadır. Para ve paraya dayalı mal, alım-satım, ticaret, komisyon, borçlukefil, rüvet, miras … ilikilerini tanıklayan birçok kelime ve cümlenin varlıı da, yerleik kültüre dayalı iktisadî hayatın oldukça canlı ve güçlü olduunun bir baka göstergesidir. 

Sonuç olarak, Dîvânu Lûgati’t-Türk, sadece dil, kültür ve edebiyat tarihçilerimizce deil, iktisat tarihçilerimizce de mutlaka ele alınıp deerlendirilmesi gereken büyük ve kıymetli bir eserdir.

نویسندگان:
نوع فایل:
PDF Document
زبان نوشتاری یا گفتاری:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز