Bağış

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Mitoloji Ve İkonoqrafi-Bedretdin Cömert-2010-272s

9881
0
2016/11/29
Oy Sayısı 1
Oy Sonucu 5

Mitoloji Ve İkonoqrafi-Bedretdin Cömert-2010-272s

 

ikonografi

ikonlarin tanitilmasi ve aciklanmasi

1. resim, heykel ve diğer plastik sanatların meydana getirdikleri tasvirleri inceleyen bilim. 2. ünlü kişilerin portrelerinden meydana gelen kolleksiyon. 3. belli bir konu ile ilgili tasvirlerin tamamı.

dinsel icerikli sanat yapitlarinda betimlenen dinsel olay yada kisiyle ilgili tiplesmis, hatta, bir olcude standartlasmis bicim duzenleri veya kaliplarini inceleyen bilimsel disiplin. dinsel sahneleri resmetme gelenegi olmayan sanatlarda dogal olarak ikonografiden soz edilmez. bu nedenledirki, bir islam ikonografisi yoktur.

resmin, eserlerin yalnızca konusuyla ilgilenen bir daldır.

 

türkiye'de pek duyulmamış ama dünya üzerinde özellikle orta avrupa ve amerika'nın bazı kesimlerinde bir branş olarak eğitimi sunulan hatta sanat çevrelerinde yeni bir sanat olarak kabul edilecek kadar yoğun konuşulan bir bilimdalı.

kısaca simgebilim.

sanat terminolojisi konusunda yaşanan sıkıntılardan biri ikonografi ile ikonoloji [genellikle kavram olarak pek kullanılmayan] arasındaki farkın bilinmemesinden kaynaklanır. sinemadan heykele her türlü sanat yapıtı için ikonografik ve ikonolojik okuma yapılabilir.

ikonografi birincil olarak formu da dikkate alarak yapıtın içeriğiyle, ikonoloji ise görüntüsüyle ilgilenir. her türlü sanat yapıtı için ikonografik çözümleme yapılabilir ancak yapıtın ikonolojik kaynakları farklılaşabilir. gombrich ikonolojinin daha geniş kapsamlı/katmanlı bir program olduğunu düşünür.

panofsky ikonografiyi üç aşamada ele alır; biçimlerden yola çıkarak objelerin anlamını ortaya koyar, nesneler arası hareketten doğan ifadeleri anlatır ilk aşamada. sonra bir metne başvurur, üçüncü aşamada bütün bu edinilen bilgilerden yola çıkarak imge/yi/leri tarihsel süreç içindeki diğer örneklerle karşılaştırar

QAYNAQ

Yayın Yılı:
2010 (Miladi)
Sayfalar:
272
Dosya Türü:
PDF Document
İçerik Dili:
Türkçe

 Sayın oxucular!
Turuz sitesi bir kültürəl ocaq olaraq dilçiliklə bağlı qonulardan danışır. Bu sitə dilçiliklə bağlı dəyərli bilgilər verməkdədir.Dilimizin tarixi və etmolojisi sahəsində çalışan bu sitə, sözlərin kökü və etimolojisi haqqında, başqa sitələrdən dəyişik olaraq, eyləmlə(fe'l) bağlı anlamların açıqlayır.
Sitəmizdə dilçiliklə bağlı bir çox kitab,sözlük, yazılar əldə edib oxuyabilərsiniz. Umuruq ki bu sitə, siz dəyərli, sayın oxucular yardımıyla, dilçilik qollarının gəlişməsi, yüksəlişi yolunda bir addım götürəbilsin.
Bey Hadi ([email protected])
Təbriz