Bağış

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

BTC: bc1q0lqs9dhsd6glk4hdslt83fwcrz9uvujk6lrcfl

USD(TRC20):TWrFZBWcvyDfQSA51cvXq52Es8VSHeFwQR

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Hind Destanları-Ramayana-Mahabrata-Derleyen-Harivamşa-Moritz Winternitz-Çev-Qorxan Qaya-2002-112s

9375
0
2017/4/29
Number of votes 1
Voting results 4

Hind Destanları-Ramayana-Mahabrata-Derleyen-Harivamşa-Moritz Winternitz-Çev-Qorxan Qaya-2002-112s

 

 

Hindu geleneğinde iki önemli destan vardır bunlar Mahabharata ve Ramayana‘dır.  Bharata İmparatorluğunun büyük destanı anlamına gelen Mahabharata Destanı biline en eski destan olduğu gibi 100000’den fazla mısrasıyla biline en uzun ikinci Destan olarak da kabul edilir. Köklerinin M.Ö 3000 yılına kadar izi sürülebilir lakin şimdiki şekli M.S 300-400 yılları arasında derlenmiştir.

Mahabharata iki kardeş kavim arasında binlerce yıl önce başlatılan antik bir savaşı anlatır. Bu iki kavim, Pandavar ve Dhartarashtalar’dır. İlk başta aynı krallığı paylaşan bu iki kavimden Pandavalılar’ın bir zar oyunu sonunda oniki yıl boyunca ülkelerine dönmeleri yasaklandı. Oniki yıl sonra Pandavalılar geri dönmek istediklerinde Dhartarashtalar sahip oldukları toprakların yarısını bırakmak istemediler. Böylece akrabaların ve arkadaşların birbirleriyle savaşmak zorunda kaldığı bir savaş gerçekleşti ve bu savaşın sonunda Pandavalılar galip çıktı.

Destanın tüm kurgusu içerisinde birçok küçük hikaye Hindu ideallerine ve öğretilerine ışık tutar. Destanın önemli bir bölümü de Tanrı Krishna tarafından Arjuna’ya Arjuna savaş alanında tereddütte kaldığı zaman verilen bir vaaz olan Bhagavat Gita’dır. Bhagavat Gita’nın öğretileri Hindu inancının temel görüşlerini sergiler.

Krishna, Arjuna’ya kaygılarına rağmen savaştan çekinmemesini söyler. Bir kişi ile kurtuluşun tek yolu hayatta korkuları ile yüzleşmesidir. krishna bu maddi dünyanın bir yanılsama olduğunu ve ruhun ölümsüz olduğunu öğretti. Dünyadan geçip giderek ve Tanrı’ya adanmış olarak kişi, aslında ölüm ve yeniden doğumun sonsuz döngüsünden kurtulabilir ve Tanrı ile bir olabilir. Böylece Krishna Arjuna’ya savaş alanında ölümden korkmamasını söyler, çünkü kişinin ruhunun bedeninden kurtulması aslında onu Tanrı ile birliğe götürür.

Mahabharata için ”Burada bulunan şeyler başka kaynaklarda da bulunabilir ama burada bulunamayan şeyin hiçbir önemi yoktur” denir.

Diğer büyük destan Ramayana 24000 dizesi ile Mahabharata’dan çok daha kısadır. Bu destan babasınıntahtına geçmeyi başaramamasından sonra karısı Sita ile yasaklanan Rama’nın hikayesini anlatır. Sürgünde Sita diğer bir kral tarafından yakalanır ve esir tutulur. Rama uzun süre onu kurtarmayı dener ve sonunda başarır. fakat diğer adamın evinde uzun süre tutulmasından ve çıkan dedikodulardan ötürü karısının namusunu koruyup korumadığı hakkında endişeye kapılır. Rama Sita’yı bir ateşe koyarak test eder. Sita hayatta kaldığı zaman onun namusunu koruduğuna inanır. Ancak Sita’nın hakkında dedikodular sürmeye devam eder. Söylentilere daha fazla dayanamayan Rama karısı Sita’yı kovar. Ayrılığın sonrasında Sita Rama’nın ikiz oğullarını dünyaya getirir ve bu iki oğul nereye giderlerse gitsinler Rama’nın hikayesini yani Ramayana’yı anlatmaya başlarlar.

Ramayana; her ne kadar dünya çapında bilinen bir destan olsa da; Hindistan sınırları içinde gelenekselleşmiş, dinsel inanışın getirdiği bir yaşam biçimi haline dönüşmüştür. Bu destan kişinin kendini vakfetmesi, aile sadakati ve kişinin büyüklerine olan saygısını gözeten önemli dersler barındırır. Bu yüzden birçok Hint çocuk, Ramayana’dan alıntı öykülerle büyür.

 

Ramayana, (Sanskritçe, is., रामायण, rāmāyaṇa, Türkçe „Rama'nın Gelişimi“) "Mahabbarata" ile birlikte Hint yarımadasında en çok bilinen iki destandan biridir.

Mahabbarata ile arasındaki fark; Mahabbarata "nesir" şeklinde, Ramayana ise "nazım" şeklinde yazıya geçirilmiştir. Bilinen en eski nüsha, Valmiki tarafından yazıya geçirilmiştir. Her ne kadar yazıya geçirildiği tarih belirsizliğini koruyorsa da, M.Ö. 4'üncü ve 2'inci yüzyıllar arasında gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Ramayana destanının bugün elimizdeki 7 baptan oluşan şeklini milattan önce 2'inci yüzyıl içinde aldığı tahmin ediliyor.

QAYNAQ

Mahabharata destanı'nda ilk önce görülenler, Vishnu inancının egemen olmadığı zamanların baş tanrıları Vedik tanrılar, İndra, Agni, Soma vs. dir. Destan, daha sonra, Vishnu mezhebine bağlı din adamlarının egemenliği altında yeniden biçimlendirilmiştir. Ancak destanda, erdem ve adalet tanrısı Dharma'nın ve "Dharma Anlayışı"nın da büyük bir önemi olduğu görülmektedir.

QAYNAQ

 

Interpreters:
The publishing year:
2002 (Anno Domini/AD)
Pages:
112
File Type:
PDF Document
Written or Spoken Language:
Türkçe

 Sayın oxucular!
Turuz sitesi bir kültürəl ocaq olaraq dilçiliklə bağlı qonulardan danışır. Bu sitə dilçiliklə bağlı dəyərli bilgilər verməkdədir.Dilimizin tarixi və etmolojisi sahəsində çalışan bu sitə, sözlərin kökü və etimolojisi haqqında, başqa sitələrdən dəyişik olaraq, eyləmlə(fe'l) bağlı anlamların açıqlayır.
Sitəmizdə dilçiliklə bağlı bir çox kitab,sözlük, yazılar əldə edib oxuyabilərsiniz. Umuruq ki bu sitə, siz dəyərli, sayın oxucular yardımıyla, dilçilik qollarının gəlişməsi, yüksəlişi yolunda bir addım götürəbilsin.
Bey Hadi ([email protected])
Təbriz