یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

0005-Türk Kökenli Rus Soy Adları-N.A.Baskakov-Çev-Samir Kazımoğlu-Ankara-1997-124s

7278
0
2016/6/27
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 5

0005-Türk Kökenli Rus Soy Adları-N.A.Baskakov-Çev-Samir Kazımoğlu-Ankara-1997-124s

 

Türk Menşeli Rus soyadları

Prof. Dr. Samir Kazımoğlu

Bu yazı Kültür Bakanlığı’nın Türk Dünyası dergisinin eylül 1993 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Dile dokunulmamış aynen alıntılanmıştır. Yazar o sırada Ankara Üniversitesi DTCF’de öğretim üyesidir.

Türk Dünyası bilim adamları içerisinde meşhur Rus Türkoloğu, Profesör N.A.Baskakov’u tanımayan, onun adını duymayan  yoktur. 20. yüzyılın en semereli türkologlarından biri sayılan N.A.Baskakov Türkologiya sahesında 500’den fazla ilmi makala ve kitab yayınlamışdır. Türkologiya’nın çeşidli taraflarını ehate eden alim yüzlerle kongre ve konferanslarda, toplantı ve gurultaylarda, simpozium ve kolekiumlarda çıhışlar etmiş birtakım mühüm problemlerin ilk kaldırıcılarından olmuştur.

Şimdi haggında makala yazaçağımız kitab da böyle az araşdırılmış ve belke de hiç Baskakov’a kadar öyrenilmemiş mövzulara hasr edilmiştir.

200 milyonun üstündeki nüfusu aşdıran Türk dünyasının zaman zaman merkezleri çoh olmuşdur. Bugünkü Türk dünyasının inkişaf etmiş, gelişmiş merkezi şübhesiz Türkiye’dir. Bu bakımdan Türkiye şimdi Türk dünyasının Türkologiya merkezi olmagda da sorumludur.

Amam bugünkü Türkiye bu sorumluluğu hayata keçirmekde geç kalıyor. Avrupa ve eski Sovyetler Birliyi ile mukayiside pek fazla geri kalan Türkiye Türkologiyası bu gün her bir şeyi öz üzerine götürmelidir.

Çünkü zaman ve devir deyişmişdir. Vexti (vakti b.n.) ile Avrupa’da yüzlerle Türkolog olsa da bugün onları barmagla saymag olar. Sovyetler Birliyi ise çökmüşdür ve onunla birlikde ise Sovyet Türkologiyası zaiflemek üzeredir.

Bu nedenle de Türkiye estafeti eli alıb Türkologiyanın koruyucusuna çevirmeli, büyük bir medeniyette, ilme sahib durmalıdır.

Söz yok ki, Türkiye Türkologlarının hizmeti hemişe böyük olmuşdur ve dış Türkler onlara hemişe önçül, aparıcı güvve gibi bakmışdır.

Onlar Ziya Gökalp, Bahaeddin Ögel, Ahmed Caferoğlu, Muharrem Ergin, Hasan Eren, Zeynep Korkmaz, Ahmet Bican Ercilasun, Hamza Zülfikar, Osman Sertkaya, Sema Barutçu vs. Bu kibi dilçi Türkologların eserlerinden kaynak kibi yararlanmışlar. Lakin bugün her zamankından daha fazla iş görülmeli, beş giteede arhivlerin künclerinde itib batmakta, cürümekde olan kiymetli dil medeniyetine sahib durmalıyık.

Bugün ilk növbede söz konusu olan nedir? Şüphesiz ki, Türkologiyanın fikir kaynakları olan, onun ana kitabı sayılan esas eserleri Türkiye Türkçesine aktarmak, bu eserlerin orijinallerını toplayıb özel bir arhiv yaratmak.

 

 

یازیچی لار:
چئویرن لر:
یایین ایلی:
1997 (میلادی)
صحیفه لر:
124
فورمات:
PDF Document
مؤحتوانین دیلی:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز