یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Merixden Saldıranlar- Robert Heinlein-Çev-Necati Qanatsız-1954-142s

4439
0
2017/5/22
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 5

Merixden Saldıranlar- Robert Heinlein-Çev-Necati Qanatsız-1954-142s

 

 

r.heinlein_1976_d_nya_bk_kongresinde.jpg

 

Türk okurunun bilim kurgu ile tanıştığı ilk eser, Robert HEINLEİN'ın "Puppet Masters" (1953) adlı eseridir. "Merihten Saldıranlar" adıyla yayınlanmıştır. (Kasım 1954)

 

 

r.heinlein

1907'de Butler/Missouri'de dünyaya gelmiştir. Annapolis'teki A.B.D. Deniz Akademisine devam etmiş, bir uçak gemisinde topçu subaylığına kadar yükselmiştir. Görevdeki 5.yılın sonunda, 1934'de sağlık koşulları dolayısıyla çürüğe çıkarılmış; atıcılıktaki başarısı dolayısıyla, 1925'de A.B.D. Deniz Kuvvetlerinde eskrim ve artistik buz patinajında dünya şampiyonu olmuştur.

Askerlik sonrası, Fizik ve Matematik Eğitimine de sağlık nedeniyle devam edememiş; sonuçta politika, mimarlık, ziraat ve madencilik gibi birçok işe girip çıkmıştır. Bir işe yaramama duygusu, onun uzun yıllar bilim kurgu'da yıldız olmasını sağlamıştır.

Eserlerinde, orijinal adının ötesinde (Astouding Stories'in bir sayısında 2 öyküsü yayınlandığında, öykülerden birinde) Anson McDonald, Frederick Pohl'un "Super Science Stories" adlı dergisinde) Lyle Monroe, John Riverside, Caleb Saunders, Simon York gibi takma isimler de kullandı.

 

Heinlein, "salt bilim kurgu" türünün en popüler, etkili ve tartışılan yazarlarındandır. Bilim kurgu eserlerinde bilim ve mühendislik bakımından akla yatkınlık ölçütlerinin yükselmesini ve türün edebi kalitesinin artmasını sağlamıştır. 1940'larda, yalın bilim kurgu eserleriyle The Saturday Evening Post gibi dergilerde yazmayı başaran ilk yazar olmuştur. Çağdaş kitle pazarlama döneminde, roman boyutunda çoksatar bilim kurgu eserleri veren ilk yazarlardan biridir. Heinlein, Isaac Asimov ve Arthur C. Clarke, uzun yıllar, "bilim kurgunun büyük üçlüsü" olarak anılmıştır.

r.heinlein.k.jpg

Bireysel özgürlüğün ve özgüvenin önemi, bireylerin topluma karşı görevleri, örgütlenmiş dinin kültür ve hükümet üzerindeki etkisi, toplumun genel görüşlerine uymayan düşüncelerin toplum tarafından bastırılması vb. konuları eserlerine taşımıştır. Ayrıca fiziksel ve duygusal aşk arasındaki ilişki, sıra dışı ailevi ilişkiler ve uzay yolculuğunun kültürel uygulamalar üzerindeki etkisi gibi konuları da ele almıştır. YILDIZ GEMİSİ ASKERLERİ (1959) romanında, safi militarist düşüncenin değişmezliği ve aptallığına ilişkin pek çok bölüm vardır.

 

"Stranger in a Strange Land" (1961) romanıyla, cinsel devrimin ve karşı-kültür hareketinin öncüsü olarak değerlendirilmesine, poligami (çokeşlilik) kavramlarını popülerleştiren kişi sayılmasına yol açmıştır. 4 kez Hugo Ödülü kazanmıştır. Yayınlanmalarından 50 yıl sonra 3 romanı daha, geçmişte ödül verilmemiş yıllar için geriye dönük verilen "Retro Hugo" ödülüne değer görülmüştür. Ayrıca Science Fiction Writers of America'nın hayat boyu başarı alanında verdiği "Büyük Usta Ödülü"nün de ilk sahibi olmuştur.

 

puppetmasters.k.jpg

Eserlerinde kullandığı "grok", "TANSTAAFL" ve "waldo" gibi bazı terim ve kelimeler, daha sonra İngilizce dilinin birer parçası haline gelmiştir.

 

*LIFELINE, ilk bilim kurgu öyküsü, (Astouding Stories, 1939 Ağustos) daha sonra ünlü olacak olan FUTURE HISTORY'e öncülük etmiştir.

 

*MISFIT adli öyküsü (Astouding Stories, 1939 Kasım) ve iki ay sonra da REQUIEM yayınlanmıştır.

 

*UNIVERSE (1941) öykü

*COMMONSENSE (1941) öykü

*BY HIS BOOTSTRAPS (1941) öykü

*1941 yılında Denver'deki Dünya Bilimkurgu konferansına şeref konuğu olarak davet edilmiş ve yine ayni yıl en popüler yazar seçilmiştir.

یازیچی لار:
چئویرن لر:
یایین ایلی:
1954 (میلادی)
صحیفه لر:
142
فورمات:
PDF Document
مؤحتوانین دیلی:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز