یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Aynanın İçinden Ve Alisin Orada Gördükleri-Lewis Carroll-2013-137

8280
0
2018/2/26
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 5

Aynanın İçinden Ve Alisin Orada Gördükleri-Lewis Carroll-2013-137

Aynanın İçinden, Lewis Carroll’un Alice Harikalar Ülkesinde adlı kitabının kazandığı başarının ardından yazdığı ikinci ‘Alice kitabı’dır. Eser yazarın ilk Alice kitabından sonra Alis Harikalar Diyarında adlı kitabın devamı niteliğine,  Aynanın İçinden ve Alice’in Orada Gördükleri adıyla 1871[1] yılında yayımlanmıştır.

Alice in wonderland Lewis Carroll ( gerçek adıyla Charles Dodgson) ‘un yazdığı bir  eserdir. Oxfordlu Matematik Profesörü Charles Dodgson’un, bir sandal gezintisi sırasında üç küçük kıza anlattığı masaldan  ibaretken yazar bu masalı geliştirmiş kitap haline getirerek yayınlamıştır.[2] Lewis Carroll bu eserini  kız çocuklarına, özellikle “Alice adlı küçük kızına olan sevgisinden yaratmış; yaratırken de onları hoşnut etmekten başka bir şey düşünmemiştir”[3] Eser 1865 yılında kitap olarak  yayınlandıktan sonra  ünü tüm dünyaya yayılmış,  bir çok dile birden çevrilmiş, Kraliçe dahi eseri çok beğenmiştir.[4]

Eser ülkemizde ilk kez MEB yyaınları tarafından basılmış daha sonra da sayısız kere farklı basım evleri tarafından baskılar yapmıştır. Eser ülkemizde de en çok sevilen çocuk romanlarından biri kabul edilir.

Eser MEB çocuklar ve ilkokullar için tavsiye ettiği Yüz Temel eser listesi içinde de yer alır.[5]

 

KONUSU

Alice,  bu romanda , yeni bir yolculuğa çıkar. Bu kez, Kedicik’ini de yanına alır.  Evindeki aynanın içinden geçerek ayna eve girmiştir.  Bu ev tıpkı Alice’in evindeki eşyalarla dolu ama her şey ters taraftadır. Kitapları da normal kitaplar gibi ama yazıları ters tarafta, sözcükler  de tersten yazılmaktadır.

Olaylar bile tersine yaşanmakta, zaman tersine akmaktadır. Evdeki eşyalar canlı gibidir ve her biir bir başka insanın yüzne benzemektedir. Alice  eve girer girmez kendini bir satranç oyununun içinde bulmuştur.  Alice bu dünyada  Kraliçe olmak ister ama ikinci kareden başladığı bu oyunda kurallara uymak ve karşısına çıkan tüm engelleri aşmak zorunda kalmıştır.

 

ESERDEN TADIMLIK

Ve tepeye giden yolu bulabileceğimi düşündüm.”

“Tepe demişken,” diye lafa girdi Kraliçe, “öyle tepeler gördüm ki, buna olsa olsa vadi dersin.”

“Diyemem,” dedi Alice. En sonunda Kraliçe’nin söylediğine ters bir şey söylemiş olduğuna kendi de şaşırmıştı. “Tepeye vadi denemez, çünkü bu saçma olur.”

Kızıl Kraliçe başını iki yana sallayarak, “Saçma diyebilirsin,” dedi, “ama öyle saçmalıklar duydum ki bu yanında bir sözlük kadar mantıklı kalır.”

 

 

Alice Aynanın İçinden Özeti  - Lewis Carroll[6]

Alice odasında, kedileriyle oynarken  ayna oda  ve ayna’nın içine girmekten bahseder. Ayna bulanıklaşır ve Alice’i içine alır.

Alice ayna odanın içine girmiştir. Bu ev tıpkı Alice’in evindeki eşyalarla dolu ama her şey ters taraftadır. Eşyalar insanlara benzemekte ve canlıdır. Kitapları da normal kitaplar gibi ama yazıları ters tarafta, sözcükler  de tersten

Odada  yanan şömine ve  dibinde küçük satranç taşları  beyaz Kraliçe ve Kırmızı Kral gibi kişiler vardır. Beyaz Kraliçe’nin kızı ağlamaya başlar ve Alice  onu masaya çıkarır. Beyaz Kraliçe’nin soluğu kesilmiş,  Kocasına  “Her zamanki yoldan gel!” diye bağırmıştır. Kral  şömineden tırmanmaya başlar ama bu saatler sürecektir. Alice yavaş bir şekilde  kralı  masaya çıkarır. Kral korkmuştur.

یازیچی لار:
یایین ایلی:
2013 (میلادی)
صحیفه لر:
137
فورمات:
PDF Document
مؤحتوانین دیلی:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز