یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Devletlik Piri Şeyx Sefiyetdini Erdebili Vakfi

4665
0
2016/11/26
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 5

ÖZET

Şieyh Safiyyüddin-i Erdebilî (1252-1334), Şah İsmail tarafından kurulan Safevî Devleti’ne adını veren, ‹ran ve Türk illerinde büyük saygı duyulan bir mürflittir. ‹ran’a hâkim olan ıhanlılar ve daha sonra gelen Türk devletleri (Timurlular, Akkoyunlular, Safevîler), çeflitli gelirleri Şeyh Safiyyüddin’in Erdebil flehrindeki dergâhına vakfetmifllerdir. Safevîlerin atalarının dergâhına bağladıkları vakıları, Osmanlı Devleti 18. yüzyıl bafllarında bölgeyi ele geçirirdiğinde tasdik etmifl ve deftere geçirmifltir. Bu vakıf defteri, Safevî ve Osmanlı devrinde Erdebilî vakfının sosyo-ekonomik durumunu gösteren en önemli kaynaktır. Arafltırmada bu defter kaynak alınarak Şeyh Safiyyüddin-i Erdebilî vakfının flartları, gelir ve gider kalemleri, ekonomik değeri, çalıflan personeli ve aldıkları maafllar, dergâh, türbe, mescid ve imaretten oluflan kompleksin ihtiyaç maddeleri ve harcama kalemleri gibi hususlar ortaya konulmaya çalıflılmıfltır. Bunun için “siyakat” yazısıyla kaleme alınan vakıf defteri okunarak değerlendirilmifltir. Ortaya çıkan bilgiler, vakfın gelir kaynakları itibariyle önemli bir ekonomik güce sahip olduğunu göstermektedir.

Anahtar kelimeler: Şeyh Safiyyüddin-i Erdebilî, Osmanlı Devleti, Safevî Devleti, Vakıf Müessesesi.

Devletlik  Piri  Seyh  Sefiyeddini  Erdebili  Vakfi

The State Pir; Sheikh Safi-Ad-Din Ardabili Foundation

 

یازیچی لار:
فورمات:
PDF Document
مؤحتوانین دیلی:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز