یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Georg Sımmelin Yaşamı-Sosyolojisi-Felsefesi-Werner Jung-1995-165s

8095
0
2017/3/12
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 5

Georg Sımmelin Yaşamı-Sosyolojisi-Felsefesi-Werner Jung-1995-165s

Georg Simmel (d. 1 Mart 1858, Berlin – ö. 28 Eylül 1918, Strassburg) Alman Sosyolojisi'nin kurucularından Alman sosyolog ve filozof.
Berlin'de Yahudi bir ailede doğdu. Babasının erken ölümü üzerine kendisini yetiştiren Katolik bakıcısı sebebiyle bir Katolik olarak büyütüldü. Ferdinand Tönnies ile birlikte Alman Sosyolojisinin kurucularındandır. Çalışmaları toplumsal form kavramının sosyoloji literatürüne kazandırılmasını sağlamıştır. Bu yüzden uluslararası litaratürde formların sosyoloğu olarak bilinir. Daha çok toplumsal etkileşimcilik kavramı üzerinde durmuştur. Türkçeye tercüme edilmiş eserleri arasında en bilineni "Philosophie der Geldes" (Paranın Felsefesi)'dir. Simmel'in 20. yüzyıl boyunca, kent ve modernite sosyolojisi, kültürel kuram ve eleştirel düşünce üzerindeki etkisi, 21. yüzyılda da özellikle "kültürel çalışmalar" alanında ve Zygmund Bauman gibi "postmodernite kuramları" aracılığıyla sürdürmektedir. Kendisi aynı zamanda mikro sosyoloji kavramını da litaratüre kazandırmıştır. Bireyin ve toplumun incelenmesi sırasında daha küçük olgularında incelenmesi gerektiğini savunmuştur. Modanın da sosyolojisini yapmıştır. Ona göre moda bireyi hem ayrıştıran hemde diğerlerine benzeten bir olgu olması nedeni ile insanın zihnindeki çift duruma da hitap ettiğini belirtmiştir.
QAYNAQ

Image result for Werner Jung

Simmel bir kez tam bir keskingörüşlülükle "eşyanın vitrinlik olma niteliği"nden söz etmişti. Bu nitelik, eşyanın pek çok şey için söz vermesi, fakat verdiği sözlerin pek azını tutmasıdır. Burada eşya sanki insan gibidir. Eşyadaki vitrinlik olma niteliği, insanda koketlik olarak vardır: "Eşyalar, her şeylerine el atma izni vermek üzere bizi kendilerine çekip imrendirmezler mi? Bize güzel kokularını ve ince rayihalarını sadece onlardan vazgeçmememizi sağlayacak kadar bağışlamazlar mı? Kendimizi de tutulmayan bir sözle, fakat karşısında körleştiğimiz ve tüm benliğimizle bizi büyüleyen bir sözverişle akılları yarı yarıya çelinmiş varlıklar olarak görmemiz gerekmez mi?" Göz kamaştırıcılık ve sahte parıltı; aslında bunlar bize yetiyor. The show must go on! Simmel, "Berlin Sanayi Sergisi" adlı yorumunda şöyle der: "Farklı türde sanayi ürünlerinin yan yana sıkışık bir halde durmaları, algılama yetisinin felç olmasına yol açıyor. Tekil izlenimin sadece bilincin en yüksek katmanlarını sıyırıp geçtiği ve sonunda sık sık tekrarlanan bir sunuşa dayalı olarak sayısız dikkate değer, fakat kendi parçalanıp dağılmışlığı içinde zayıf kalan izlenimlerin yarattığı kederin üstünde zafer kazanmış olarak hatırda kalan gerçek bir hipnoz. Sunulan ve istenen şey şudur: Burada eğlenmek gerekir."

 

Modern yaşamın nabzı büyük kentte atar. Kent, Simmel'in sözleriyle, "kültür dünyasının sınai güçlerinin örneği ve özetidir." O, moda stiline, değişmelerine damgasını basar: "Bir çağ ne kadar asabi ise, o çağda modalar o kadar hızlı değişir" ve tempo hızlanır. Modernliğin göstergeleri, humma ve asabiliktir, kör bir ilerleme savunusu ve nevrastenidir. Schopenhauer, Nietzsche ve sosyalizmdir. Fakat her şeyin üşüşürcesine bir araya toplandığı yer, merkez, büyük kenttir, başkent Berlin'dir. Ve büyük kentin, modernliğin düşünürünün, sosyoloğunun ve filozofunun adı Georg Simmel'dir.

 

یازیچی لار:
یایین ایلی:
1995 (میلادی)
صحیفه لر:
165
فورمات:
PDF Document
مؤحتوانین دیلی:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز