یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Sivas Ali Baba Zaviyesi Vakfi Belgeleri Ve Günümüz Harfleriyle Metni-Selahetdin Tozlu-72s

3689
0
2018/4/29
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 7

Sivas Ali Baba Zaviyesi Vakfi Belgeleri Ve Günümüz Harfleriyle Metni-Selahetdin Tozlu-72s

Sivas Ali Baba Zaviyesi Vakfi Belgeleri Ve Gunumuz Harfleriyle Metni-Salahattin Tozlu-72s

 

 

Sivas Ali Baba Zaviyesi Vakfı Belgeleri

Ali Sinan BİLGİLİ

 

Özet

 

Ali Baba Zaviyesi 16.yuzyılda Sivas’ta kurulmuştur. Devrin hukumdarları ve hayırseverleri tarafından bağışlanan arazi ve diğer gelir kaynakları, zaviye Vakfı’nın oluşmasını sağlamıştır. Vakıf evladiyelik vakıf statusunde olup, mutevellilik ve zaviyedarlık gibi yonetim işleri Osmanlı Devleti’nin sonuna kadar Ali Baba’nın evladından evladına devredilmiştir. Bu devir surecinde, devlet ile vakıf arasında cereyan eden yazışmalar sonucu oluşan belgelerin bir kısmı, aile fertleri tarafından muhafaza edilerek gunumuze kadar gelmeleri sağlanmıştır. Bu belgeler, gerek zaviyenin sosyal, ekonomik ve kulturel tarihini ve gerekse vakıflar bağlamında devlet-tekke ilişkisini aydınlatmada buyuk onem taşımaktadır. Bu oneme binaen, zaviyeye ait belgelerin yayınlanması calışmanın başlıca amacını oluşturmaktadır. Bu cercevede gunumuzde yaşayan aile fertlerinden temin edilen Osmanlı Turkcesiyle kaleme alınmış belgeler, oncelikle gunumuz harflerine aktarılmıştır. Daha sonra da genel ve ozel değerlendirmeleri yapılmıştır. Neticede eldeki kayıtlar ışığında bu sosyal ve dini muessese tanımlanmaya calışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Sivas, Ali Baba Zaviyesi, Vakıf, Belgeler

یازیچی لار:
صحیفه لر:
72
فورمات:
PDF Document
مؤحتوانین دیلی:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز