یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Türk Xalqi Niçin Müslüman Olmuşdur-Ismayıl Hami Danişmend-2008-220s

5010
0
2017/12/4
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 5

Türk Xalqi Niçin Müslüman Olmuşdur-Ismayıl Hami Danişmend-2008-220s

İslâm dünyasının genel tarihini göz önüne getirecek olursak, Doğu’dan Batı’ya kadar hemen hemen bütün Müslüman milletlerin kılıç zoruyla ihtida etmiş, yani İslâm’a girmiş olduklarını görürüz. Sadece ve sadece Türk milleti muhteşem bir istisna oluşturarak bu kuralın dışında kalmıştır.


Emeviler devrindeki Orta Asya fetihleri sırasında Müslüman Arap ordularını defalarca hezimete uğratan muzaffer Türk milleti, acaba daha sonra niçin mağlup ettiği bir milletin dinini kabul ederek kütleler hâlinde toptan İslâm’a geçmiştir?

Bu konu son derece önemli olduğu hâlde, her nedense şimdiye kadar köklü ve tutarlı bir yöntemle araştırılıp incelenmemiştir.

Aslına bakarsanız, Kur’an-ı Kerîm’in geleceği önceden haber veren bazı mucizevî ayetlerinde Arap milletinin yerine Arap olmayan başka bir milletin geçeceği bildirilmiş ve 11. yüzyılda bu ilâhî müjde gerçekleşerek Abbasi halifeliği, İslâm âlemi üzerindeki dünya işleriyle ilgili egemenliğini Türk milletine resmen ve hatta merâsimle devretmiştir.

İsmail Hami Danişmend, Türklerin niçin ve nasıl Müslüman olduklarını anlatabilecek en ehliyetli kişilerden biridir. Çünkü o, bu meseleyi ta Türklerin Müslüman olduğu dönemde yazılan Arapça ve Farsça eserlerden tutun da, bu konuda kaynak oluşturabilecek bütün yabancı bilgi ve belgeleri tek tek inceleyerek ortaya koymuştur.

 

یازیچی لار:
یایین ایلی:
2008 (میلادی)
صحیفه لر:
220
فورمات:
PDF Document
مؤحتوانین دیلی:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز