یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

17. Yüzyil Şairlerinden Fevzi Divani - Yunus Kaplan

4294
0
2016/1/22
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 5

Bu çalımada, 17. yüzyıl divan airi Fevzî’nin yaamı ve bilinen tek yapıtı olan Divan’ı konu alınmıtır.

Fevzî’nin yaadıı yüzyılın siyasî, sosyal ve edebî durumunu özetleyen giriten sonra çalımamızı oluturan bölümlere geçtik. Çalımamız üç bölümden olumaktadır. Birinci bölümde Fevzî’nin yaamı, edebî kiilii, dünya ve yaam görüü ile yapıtları ele alınmıtır. kinci bölümde, Fevzî’nin iirleri biçim ve içerik olarak çeitli yönlerden incelenmitir. Üçüncü bölümde ise Divan’ın üç yazma nüshasının karılatırılmasıyla elde edilen tenkitli metne, bilinmeyen sözcüklerin anlamını içeren sözlüe ve Divan’da geçen özel adlar ve yer adları dizinine yer verilmitir.

Hakkındaki bilgiler karıtırıldıı için tezkireciler tarafından aynı mahlasa sahip iki farklı air gibi düünülen Fevzî, stanbulludur. 1638 yılında domu, çeitli devlet görevlerinde bulunarak kimi seferlere de katılmıtır. 1679 yılında hac için gittii Mekke’de ölmütür. Devrinin airlerinden ehrî, Fehîm ve Nef’î’nin iirlerine tahmis; Vecdî, Nâilî gibi airlere de nazireler yazan Fevzî, divan edebiyatının genel özelliklerini iirlerine yansıtmıtır. Yaadıı döneme ait sosyal yaam ve siyasî gelimeler hakkında da bilgiler veren Fevzî, kimi zaman Sebk-i Hindî üslûbunun özelliklerini taıyan beyit ve iirler de yazmıtır.

Divan edebiyatı iir geleneine balı kalan Fevzî, zaman zaman yenilik arayılarına da girerek bunları iirlerine yansıtmıtır.

یازیچی لار:
یایین ایلی:
2008 (میلادی)
فورمات:
PDF Document

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز