یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Mustafa S. Kaçalin - Divani Luğatit Türk Üzerine Birkaç Söz

5346
0
2016/5/26
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 5

Divanü Lugati ’t-Türk üzerine söylenecek ne kaldı ki?” derken yine söyleyecek bir şeylerin kalmış olabileceğini akıldan uzak tutmamak gerekir. İstanbul Fatih Millet Kütüphanesi Arabî 4189 numarada kayıtlı bir yazma eserdir.

Yazarı Kâşgarlı Hüseyin oğlu Mahmud [1008-1105]’dur. Kâşgarî olarak bilinir. Aslında şimdiki Kırgızistan sınırları içerisinde Isık Köl yakınlarındaki Barsgandandır. Türkistan coğrafyasında ve Ceyhun’un doğu bölgelerinde hüküm sürmüş Karahanlı Hakanlığı [766-1212] döneminde yaşamıştır. Türk dilini öğrenmek amacıyla Türk şehir ve bozkırları boyunca Türkler arasında dolaştı. Saygıdeğer bir Müslüman Türk olarak Arapları eğitti, hem yerli kabile geleneğine hem de İslamî geleneğe vakıftı. Aslında amacı İslam gözüyle Türk kabile geleneğini yorumlamaktı. Eserini halife el-Muktedî [1075-1094]’ye sunmasından sonra onun kısa vadedeki amacı Bağdad’daki Abbaslı [750-1258] sarayında Selçüklü [1038-1194] üstünlüğünü ve geleneklerini tanıtmaktı.

Dîvân Türkçe madde başılı Arapça kapsamlı bir sözlüktür. Büyük boy 319 yaprak olup her yaprakta 17 satır bulunmaktadır. Kâğıdı vaktiyle -Çin, Hint, Afgan gibi- doğu ülkelerinde yapılmış olan sağlam ve kalın bir kâğıttır. Kitabın kimi yerleri yaşlık görerek kararmış ise de bozulmamış ve çürümemiştir. Birkaç kelime dışında her yanı iyice okunabilmekte, bundan kitabın iyi korunmuş olduğu anlaşılmaktadır.

یازیچی لار:
فورمات:
PDF Document
مؤحتوانین دیلی:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز