Bağış

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

BTC: bc1q0lqs9dhsd6glk4hdslt83fwcrz9uvujk6lrcfl

USD(TRC20):TWrFZBWcvyDfQSA51cvXq52Es8VSHeFwQR

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Nesrin Bayraktar - Kavram ve Anlam Boyutunda Al, Kırmızı ve Kızıl - Boya

5248
0
2016/2/22
Oy Sayısı 1
Oy Sonucu 5

Türkçede hemen hemen aynı rengi karşılar gibi görünen renk adı vardır: al, kızıl ve kırmızı. Bu üç renk adından al ve kızıl Türkçe, kırmızı Arapçadır. Sözlüklerde bu üç renk adı birbirleriyle açıklanmış olmakla birlikte bir dilde birbiriyle anlam bakımından tamamen örtüşen eş anlamlı sözcüklerin tümünün yaşaması mümkün olmadığından bu renk adları tamamen aynı kavramı ya da kavramları yansıtmamalıdır.
Bu çalışma; daha önce bildiri olarak sunulan ve kaynakçada belirtilen iki çalışmanın devamı niteliğindedir. Bu çalışmalardan ilkinde ak renk adı, ikincisindeyse kara ve siyah renk adları kavram ve anlam boyutunda değerlendirilmiştir.
Bu çalışmada; söz konusu üç renk adı anlam ve kavram alanları yönünden incelenmiş ve aralarındaki anlam bilimsel ayrımlar
irdelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda; çeşitli sözlüklerden bu üç renk adını içeren sözcük ve sözcük grupları saptanmış ve elde edilen anlamlar doğrultusunda söz konusu renk adlarının kavram alanları belirlenmeye çalışılmıştır. Renk adlarının kavram ve anlam alanlarını belirlemek üzere; bu renk adlarını içeren renk tonları, hayvan ve bitki adları, tıp terimleri ve hastalık adları, giysi ve eşya adları, kimya terimleri, doğa ve coğrafya terimleri, yiyecek adları, mecaz kullanımlar, deyimler, atasözleri ve Ad Bilimsel adlar saptanmıştır. Bu sözcüklerin sınıflandırması ve incelemesi; alfabetik diziyi yansıtacak biçimde al, kırmızı ve kızıl sırasıyladır.

Yazarlar:
Yayın Yılı:
2005 (Miladi)
Dosya Türü:
PDF Document
İçerik Dili:
Türkçe

 Sayın oxucular!
Turuz sitesi bir kültürəl ocaq olaraq dilçiliklə bağlı qonulardan danışır. Bu sitə dilçiliklə bağlı dəyərli bilgilər verməkdədir.Dilimizin tarixi və etmolojisi sahəsində çalışan bu sitə, sözlərin kökü və etimolojisi haqqında, başqa sitələrdən dəyişik olaraq, eyləmlə(fe'l) bağlı anlamların açıqlayır.
Sitəmizdə dilçiliklə bağlı bir çox kitab,sözlük, yazılar əldə edib oxuyabilərsiniz. Umuruq ki bu sitə, siz dəyərli, sayın oxucular yardımıyla, dilçilik qollarının gəlişməsi, yüksəlişi yolunda bir addım götürəbilsin.
Bey Hadi ([email protected])
Təbriz