Bağış

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

BTC: bc1q0lqs9dhsd6glk4hdslt83fwcrz9uvujk6lrcfl

USD(TRC20):TWrFZBWcvyDfQSA51cvXq52Es8VSHeFwQR

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Mufassal Osmanli Tarixi-Resimli-Xeriteli-1-2-3-4-5-6-Mustafa Cezar-2011-4200s

21739
0
2018/3/10
Number of votes 3
Voting results 5

Mufassal Osmanli Tarixi-Resimli-Xeriteli-1-2-3-4-5-6-Mustafa Cezar-2011-4200s

 

"Osmanlı Başkenti İstanbul"un hocalarından Mustafa Cezar

 

19. yüzyılın bir çöküş değil bir dirilme ve direnme dönemi olduğunu kavrayan nadir aydınlarımızdan Mustafa Cezar son kitabında Osmanlı başkenti İstanbul’un belgesel tarihini anlatıyor


     Eski Güzel Sanatlar Akademisi, bugünkü Mimar Sinan Üniversitesi’nin kıdemli profesörlerinden Mustafa Cezar hoca, cild cild yazanların azaldığı bir dönemde; üstelik cild cild kitapları öncü ve araştırma ürünü olan nadir tarihçilerimizdendir. Sağcısı solcusu 19. yüzyılı kokuşma ve çöküntü asrı diye yorumlayıp, okullardaki tarih dersleri de öyle belletirken; 19. yüzyılın bir dirilme ve direnme dönemi olduğunu kavrayan nadir aydınlardandır. Bu görüşün etrafında kaleme aldığı "Osman Hamdi Bey" bir kültür tarihi şaheseridir.
     Amasya 1920 doğumludur. Osmanlının sevimli eyalet başkentinde, bu güzel beldede imparatorluğun kültürünü kavrayarak yetişti. Anadolu’nun fakirliği ve imkansızlığıyla boğuşan Cumhuriyet neslindendir. Uzun ve zahmetli meslek yolu onu Güzel Sanatlar Akademisi’nin profesörlüğüne gelene kadar hayli yordu diyemem, hayli biledi. Sakin görünüşünün altında bitmeyen bir çalışma ve yazma açlığı halen devam ediyor. Bu çalışma azmiyle meslek hayatının en zor döneminde; Türk milletine 6 cildlik "Mufassal Osmanlı Tarihi"ni hediye etti. Hep kullandığımız bu Osmanlı tarihi onun eseridir ve yeniden basılması gerekir.
     
     Mustafa Cezar hoca İstanbul’un modernleşmenin klasik yapısının esasları üzerinde izah eder ve yeni bilinmeyen şeyleri, bilinenlerle birlikte sunar. Görüşlerinde gerçekçi ve dürüsttür. Maddi kültürün tarihini de bu kadar iyi bilen yazar "Osmanlı Tarihinde Leventler" adlı çalışmada sosyal tarihin önemli bir konusunu çok değişik bir bakış açısıyla ele almıştır. En sıkıcı tarih bahisleri onun kaleminden ilgiyle izlenir. Şarlatan hükümlere karşı gürültüyle değil, çalışma ve ürün vererek; zor ama kalıcı bir yöntemle karşı çıkmıştır.
     "Osmanlı Başkenti İstanbul" (Erol Kerim Aksoy Vakfı Yayını İstanbul 2002) İstanbul’un Osmanlı devri üzerinde yazılan en derli toplu tarih; spekülasyondan çok okuyucuya bilgi aktarmayı ve yorumlarını da uzmanca yapmayı tercih eden bir büyük yazarın eseri... Osmanlı dönemindeki İstanbul’un insan, şehrin büyümesi için uygulanan nüfus politikaları; seyyahların verdiği bilgiler, kronolojik bir sıralama ve nitelikleriyle değerlendirmeye alınmış. Bu arada şehirde ünlü eserler mesela Mimar Sinan’ın Beşiktaş’taki Sinan Paşa Camii ve Menderes imarı sırasında ortadan kaldırılan hamamın anlatılması gibisinden envanterler de var. 1950’lerin sonunda tahribkar ve nobran imar faaliyeti nedeniyle İstanbulseverler başvekillerinden pek hazzetmezlerdi. Haksız idamı dolayısıyla İstanbul imarı denen facia üzerindeki eleştiriler durdu. Oysa artık soğukkanlılıkla bu konulara eğilmeli ve restorasyon yollarını düşünmeliyiz. Mesela Hoca’nın şehirdeki çıkmaz sokakların oluşumu üzerindeki görüşlerini okumalı (s. 154-155) burada uyduruk görüşleri nasıl eleştirdiğini görüyoruz. İstanbul rehberi derecesindeki bu eser, bazı görüş sahiplerinin çalışmalarını da olumlu veya olumsuz olarak değerlendiriyor.
     Şehrin suyolları, yangınlar, törenler, imar nizamı; özellikle 18. ve 19. yüzyıl modernleşmesiyle çehresi değişen İstanbul, bu kitabta resim ve tasvir edilmiştir. Bu kitap birkaç yüz sahifenin içinde ebedi şehrin belgesel tarihini düzgün öğretmektedir. "Osman Hamdi Bey", "Türklerde Şehir ve Mimarlık", "Osmanlı Tarihinde Leventler" gibi büyük eserleri kaleme alan Mustafa Cezar hocanın bu çalışması her İstanbulseverin müracaat kitabı olacaktır. Kendisine uzun çalışma yılları diliyoruz. 

 

Writers:
The publishing year:
2011 (Anno Domini/AD)
Pages:
4200
File Type:
PDF Document
Written or Spoken Language:
Türkçe

 Sayın oxucular!
Turuz sitesi bir kültürəl ocaq olaraq dilçiliklə bağlı qonulardan danışır. Bu sitə dilçiliklə bağlı dəyərli bilgilər verməkdədir.Dilimizin tarixi və etmolojisi sahəsində çalışan bu sitə, sözlərin kökü və etimolojisi haqqında, başqa sitələrdən dəyişik olaraq, eyləmlə(fe'l) bağlı anlamların açıqlayır.
Sitəmizdə dilçiliklə bağlı bir çox kitab,sözlük, yazılar əldə edib oxuyabilərsiniz. Umuruq ki bu sitə, siz dəyərli, sayın oxucular yardımıyla, dilçilik qollarının gəlişməsi, yüksəlişi yolunda bir addım götürəbilsin.
Bey Hadi ([email protected])
Təbriz