Bağış

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

BTC: bc1q0lqs9dhsd6glk4hdslt83fwcrz9uvujk6lrcfl

USD(TRC20):TWrFZBWcvyDfQSA51cvXq52Es8VSHeFwQR

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Arşiv Belgelerine Göre qafqazlarda Ve Anadoluda Ermeni Mezalimi

6134
0
2017/4/27
Number of votes 1
Voting results 5

Insanlık tarihinin tanıdıgı en mükemmel idarî sistemlerden birisini Osmanlı Devleti kurmustur. Osmanlı Devleti, idaresi altındaki farklı dil, din ve ırklardan tesekkül eden azınlıkları asırlar boyunca huzur ve güven içinde yönetmis; siyaset geregi, bu toplulukları asimile etme yoluna gitmemistir.

Osmanlı Devleti’nin güçlü oldugu dönemlerde gayri müslimlerle ilgili bir problem görülmezken, devletin zayıflayıp güç kaybetmesi üzerine Düvel-i muazzamanın azınlıkları kendi dinî, siyasî ve ekonomik menfaatleri dogrultusunda yönlendirmeye baslaması ile Ermeni meselesi ortaya çıkmıstır.

Avrupa devletlerinin izledikleri bu siyaset, siyasî terminolojimizde “Sark Meselesi” olarak yer almıstır. Pek tabiî olarak Ermeniler de, Avrupa devletlerinin kendilerine verdigi rolü oynamıslardır. Bilindigi gibi “Sark Meselesi” Avrupa devletlerinin Osmanlı vatandası Hristiyanların haklarını muhafaza etmek maksadıyla ve aralarında imzaladıkları antlasmalar muvacehesinde, Osmanlı topraklarını bölüsmelerinin diger bir adıdır. Avrupalı emperyalist devletlerin Osmanlı Devleti içindeki Hristiyan azınlıklar için imtiyaz ve bagımsızlık talep etmeleri, âdeta “olmazsa olmaz” bir politika haline gelmistir. Bu politika önce Rumlar için uygulanmıs; 1821’de baslayan Mora _syanı’na Rusya, Fransa ve _ngiltere’nin müdahaleleri sonucu 1829’da imzaladıgı Edirne Antlasması ile Osmanlı Devleti, Yunanistan’a bagımsızlık vermek durumunda kalmıstır. Aynı durum, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savası sonunda da müsahede edilebilir. Savas sonrası imzalanan Yesilköy ve Berlin antlasmaları ile Balkanlarda yasayan Hristiyan topluluklar, Romanya, Sırbistan ve Karadag devletleri adı altında bagımsızlıklarını elde etmislerdir. Sadece Bulgaristan, çok zayıf baglarla Osmanlı Devleti bünyesinde kalmıstır…

The publishing year:
1995 (Anno Domini/AD)
Pages:
424
File Type:
PDF Document
Written or Spoken Language:
Türkçe

 Sayın oxucular!
Turuz sitesi bir kültürəl ocaq olaraq dilçiliklə bağlı qonulardan danışır. Bu sitə dilçiliklə bağlı dəyərli bilgilər verməkdədir.Dilimizin tarixi və etmolojisi sahəsində çalışan bu sitə, sözlərin kökü və etimolojisi haqqında, başqa sitələrdən dəyişik olaraq, eyləmlə(fe'l) bağlı anlamların açıqlayır.
Sitəmizdə dilçiliklə bağlı bir çox kitab,sözlük, yazılar əldə edib oxuyabilərsiniz. Umuruq ki bu sitə, siz dəyərli, sayın oxucular yardımıyla, dilçilik qollarının gəlişməsi, yüksəlişi yolunda bir addım götürəbilsin.
Bey Hadi ([email protected])
Təbriz