Bağış

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

İLİM VE SANAT TARİXİMİZDE FATİH SULTAN MEHMET

4598
0
2016/8/3
Number of votes 1
Voting results 5

Fatih Sultan Mehmed şüphesiz ki dünya tarihinde üzerinde behemahal durulması icab eden Osmanlı Türk hükümdarı ve âlimlerin hâmisi, milletlerarası şahsiyetlerin en mühimmidir. Bir defa çocukluğundan ölümüne kadar ilim ile iştigali bırakmamıştır. Baba ve dedeleri de ilmi himaye etmişlerdir. Orhan beyden itibaren hepsi birer medrese yaptırmış ve civarlarını diğer mamurelerle süslemişlerdir. Lâkin 22,5 yaşında îstanbulu mühim bir ordu ile aldıktan sonra dünya ilim âleminde 16 kollejli ilk Külliye (Üniversite,, yi kurmak şerefi kendisine müyesser olmuştur.
İstanbul fethine kadar medreselerimizde ancak nakli “şer’i,, ilimler öğretilirdi. Lâkin Fâtih, çocukluğundanberi inkişaf eden araştırıcı kafası ile aklî “ fennî - scientifique„ ililmlere merak sardırmıştır. Onun için devrinde yanına geirdiği en seçkin âlimlerle müsbet düşüncelerin ve ilimlerin medreselerinde de okutulduğu görülmektedir- Fatih’in ilimde takip ettiği yol 31 yıllık saltanatı zamanında çok verimli olmuştur- Lâkin halefleri bu yoldan yürümemişlerdir. Fatih’in çocukluk, veliahdhk ve padişahlık devreleri bu noktadan İncelenmeğe değer.
Fatih’in çocukluğu devri iyi araştırılmamıştır. Tarihler yanlışhkla onu Sırp prensesi ve I l ’inci Murad’ın eşlerinden “Mara,, yı annesi olarak göstermek isterler. Bursaya ait şer’iye sicillerine göre (^) Fatih “Hümâ Hâtûn,, namında bir kızdan Edime sarayında, baabsının Rumeli fethine ara verdiği yani Edimede bulunduğu bir zamanda doğmuştur- Fatih’in en doğru doğum tarihi budur.

Writers:
The publishing year:
1953 (Anno Domini/AD)
File Type:
PDF Document
Written or Spoken Language:
Türkçe

 Sayın oxucular!
Turuz sitesi bir kültürəl ocaq olaraq dilçiliklə bağlı qonulardan danışır. Bu sitə dilçiliklə bağlı dəyərli bilgilər verməkdədir.Dilimizin tarixi və etmolojisi sahəsində çalışan bu sitə, sözlərin kökü və etimolojisi haqqında, başqa sitələrdən dəyişik olaraq, eyləmlə(fe'l) bağlı anlamların açıqlayır.
Sitəmizdə dilçiliklə bağlı bir çox kitab,sözlük, yazılar əldə edib oxuyabilərsiniz. Umuruq ki bu sitə, siz dəyərli, sayın oxucular yardımıyla, dilçilik qollarının gəlişməsi, yüksəlişi yolunda bir addım götürəbilsin.
Bey Hadi ([email protected])
Təbriz