یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Azerbaycan Diyaloktolojisinin Esasları-Memmedağa Şireliyev-2008-417s

4468
0
1395/7/29
تعداد آرا 1
نتیجه آرا 5

Azerbaycan Diyaloktolojisinin Esasları-Memmedağa Şireliyev-2008-417s

 

Azərbaycan diyalektoloji

sözlüğü-Azerbaycan

Memmedağa Şiraliyev

(Azerice: Məmmədağa Şirəli oğlu Şirəliyev, 1909 - 1991[1]), özellikle Azerice üzerine çalışmalarıyla tanınmış Azeri dilbilimci ve Türkolog.


Bakü'de Azerbaycan Devlet Üniversitesi Doğubilimleri Fakültesi'ni bitirdi (1931). Bir süre öğretmen olarak çalıştıktan sonra Azerbaycan Devlet Pedagoji Enstitüsü'ne girdi. 1936'da enstitünün Dil ve Edebiyat Fakültesi dekan yardımcısı oldu. Daha sonra Azerbaycan Devlet Üniversitesi'ne geçti ve 1943'te profesör oldu. 1945'te bu üniversitenin rektör yardımcılığı görevini üstlendi. 1949'da Azerbaycan Bilimler Akademisi'nin muhabir üyeliğine, 1962'de asil üyeliğine seçildi. 1953-54 arasında Sofya Üniversitesi'nde Türk Filolojisi bölümü'nde ders verdi; Sofya Üniversitesinin yeni açılmış Türk Filolojisi Bölümünde ders vermiş olan Şiraliev ve M. Mirzazade, Bulgaristan’da Türkolojinin geliştirilmesinde büyük katkıda bulunmuşlardır. M. Şiraliyev Türk diyalektolojisinden ders vermekten başka, Bulgaristan Türk ağızları üzerinde de araştırmalar yapmıştır.[2] 1970'te Bakü'de yayımlanmaya başlayan Sovetskaya Tyurkologia adlı derginin başredaktörlüğünü üstlendi.

Azerice alanındaki ilk araştırmacılardan sayılan Şiraliev, bu dil üzerine çok sayıda çalışma yayımlamıştır. Bunlar arasında Azerbaycan Diyalektolojisi (2 cilt), Bakû Ağzı ve Azeri Diyalektolojisinin Esasları (1962) sayılabilir. Türkçe üzerine de Türk Diyalektolojisi ve Dilbilimine Giriş adlı bir kitabı vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
^ "Filologiya fakültəsi - Fakültənin görkəmli məzunları və elm xadimləri" (Azerice). Bakü Devlet Üniversitesi. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2013.
^ Bulgaristan Türklerinin Eğitim ve Kültürel Kalkınmasında Hizmetleri Geçen Azerbaycan Aydınları (Araştırma)

 
 

 

نویسندگان:
سال انتشار:
2008 (میلادی)
صفحات:
417
نوع فایل:
PDF Document
زبان نوشتاری یا گفتاری:
Azərbaycan Türkcəsi

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز