یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Medya Gerçeği-Noam Chomsky-Çamski-Çev-Abdullah Yılmaz-1993-507s

6693
0
1396/1/2
تعداد آرا 1
نتیجه آرا 5

Medya Gerçeği-Noam Chomsky-Çamski-Çev-Abdullah Yılmaz-1993-507s

Yıllar önce, zavallı bir kuşun petrole bulanmış, çaresiz görüntüsü karşısında dehşete kapılıp lanetler yağdıracak kadar hassas olduğumuz günlerde, çoğu kadın ve çocuk, 100 bine yakın insanın gökyüzünden yağan bombalar altında ölümünü, sıcak odalarımızda kahvemizi yudumlayıp koltuğa yayılırken, havai fişek gösterileri gibi izlemiştik. Anlaşılan, kıyamet habercilerinden Guy Debord’un 1968’lerde öngördüğü "Gösteri Toplumu" gerçekleşmişti.
Bundan tam on yıl sonra da, tüm dünya nefesini tutup o müthiş 11 Eylül saldırısını izledi. Gösteri mekânı bu defa dünyanın en büyük ticaret ve finans merkeziydi. Hemen ardından ABD’nin bir "cezalandırma eylemi" olarak giriştiği Afganistan operasyonu, Ariel Şaron’un bütün pervasızlığıyla Filistin şehirlerini yakıp yıkması ve Arafat’ı kuşatma altında tutmasının yanında, yalnız kovboyun dünyaya inat "muhtemel Irak operasyonu" o günlere hem ne kadar uzak, hem de ne kadar yakın olduğumuzu gösterdi.
Bu süreç içinde, medyanın "rızanın üretilmesi"ndeki ve "güdümlü gerçeklik yaratılması"ndaki rolü hiç değişmedi. Medya daha incelikli yöntemlerle düşmanları şeytantırırken, yandaşlarını melekleştirmekten vazgeçmedi. Medyanın sermaye ve iktidarla ilişkisi her geçen gün tarafların meşruiyetini daha çok kemiren bir sorun olarak ortaya çıktı. Buna bağlı olarak, etik kavramı her zamankinden daha çok medyayla ilişkilendirilerek tartışılırdı.
İşte, dünyaca tanınmış dilbilimci ve müzmin muhalif Noam Chomsky, Medya Gerçeği adıyla yayımladığımız bu kitabında, medyanın hükümet, sermaye ve elit kesimlerle sıkı fıkı bağları ve çıkar ilişkileri temelinde işleyiş mekanizmasını, özellikle Ortadoğu, Filistin ve Nikaragua'dan zengin örnekler sunarak, çok çarpıcı bir biçimde gözler önüne sermektedir.

-----------------------------

noam chomsky'nin türkçe'ye bu isimle çevrilmiş bir kitabı bulunmaktadır. eser de medya-politika-rant ilişkileri, sarı gazetecilik üzerine ayrıntılı bilgi-örnek olay bulunabilir. 

sarı gazetecilik için ;


04.03.2010 20:56 ~ 20:58 uluyaratik 
noam chomsky'nin necessary illusions adlı eserinin türkçe çeviri adı.

noam chomsky: medya gerçeği (arka kapaktaki yazı)

"yıllar önce, zavallı bir kuşun petrole bulanmış, çaresiz görüntüsü karşısında dehşete kapılıp lanetler yağdıracak kadar hassas olduğumuz günlerde, çoğu kadın ve çocuk, 100 bine yakın insanın gökyüzünden yağan bombalar altında ölümünü, sıcak odalarımızda kahvemizi yudumlayıp koltuğa yayılırken, havai fişek gösterileri gibi izlemiştik. anlaşılan, kıyamet habercilerinden debord'un 1968'lerde öngördüğü "gösteri toplumu" gerçekleşmişti.
bundan tam 10 yıl sonra da, tüm dünya nefesini tutup o müthiş 11 eylül saldırısını izledi. gösteri mekanı bu defa dünyanın en büyük ticaret ve finans merkeziydi. hemen ardından abd'nin bir cezalandırma eylemi olarak giriştiği afganistan operasyonu, ariel şaronun bütün pervasızlığıyla filistin şehirlerini yakıp yıkması ve arafat'ı kuşatma altında tutmasının yanında, yalnız kovboyun dünyaya inat muhtemel ırak operasyonu o günlere hem ne kadar uzak, hem de ne kadar yakın olduğumuzu gösterdi.
bu süreç içinde, medyanın "rızanın üretilmesi"ndeki ve "güdümlü gerçeklik yaratılması"ndaki rolü hiç değişmedi. medya daha incelikli yöntemlerle düşmanları şeytanlaştırırken, yandaşlarını melekleştirdi.............."
devamını okuyayım...

QAYNAQ

 

 

نویسندگان:
مترجمان:
سال انتشار:
1993 (میلادی)
صفحات:
507
نوع فایل:
PDF Document
زبان نوشتاری یا گفتاری:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز