یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

EYÜP SABRİ PAŞANIN MAHMUDUS-SİYERİ

3875
0
1395/4/19
تعداد آرا 1
نتیجه آرا 5

Siyer, Hz. Peygamber’in hayatını tüm yönleriyle ele alan ilme verilen addır. Hz. Peygamber’in hayatı, her dönemde Müslümanlar için çok büyük bir önem arz etmiştir. Hadis râvileri Hz. Peygamber’in hayatına dair hadisleri derleyip, onun hayat hikayesini sonraki nesillere aktarabilmek için adeta birbirleri ile yarış içerisinde olmuşlardır. Türkler de İslamiyeti kabullerinin ardından bu kutlu yarışa dâhil olmuşlar ve bu konuda kendilerinden önce İslam’la tanışan Araplardan geri kalmamaya gayret etmişlerdir.

Türkler, yeni dinlerini öğrenmeye çalışırlarken siyer ilmine nüfuz etmeden, evrensel mesajı insanlara tebliğ eden Hz. Muhammed (sav)’in hayatını ve yaşadığı şartları bilmeden, o evrensel mesajı tam olarak öğrenmenin mümkün olamayacağını anlamışlardır. Çünkü İslam’ın, Hz. Muhammed (sav)’in tüm insanlığa örnek olan hayatından ayrı düşünülemeyeceğinin bilincinde idiler. Hz. Peygamber’in hayatını öğrenmek ve öğrendikleri bu üstün ahlakı kendi yaşam tarzlarına aktarabilmek adına, Hz. Muhammed (sav)’in hayatını, onun siyerini tüm yönleriyle tanıma, anlama ve anlatma gayreti içerisine girmişlerdir. Bunun sonucunda, Osmanlılar döneminde, ilmin her dalına verilen önem gibi, İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav)’in hayat hikayesi olan siyere de gereken önem fazlasıyla verilmeye çalışılmış, bu alana dair bir çok eser kaleme alınmıştır. Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarından itibaren ilmin her alanında etkisini gösterdiği Arap ve İran tesiri, İslam Tarihi yazıcılığında da kendisini açık bir şekilde hissettirmiştir. Bu da, sözü edilen tarihin ilk defa o topraklarda yaşanmış olması nedeniyle çok doğal bir hadisedir. 

YÜKSEK LİSANS TEZİ 

Muhammed İhsan HACIİSMAİLOĞLU

سال انتشار:
2008 (میلادی)
نوع فایل:
PDF Document
زبان نوشتاری یا گفتاری:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز