یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

ABDÜLKADR GULAMİNN HAYATI VE TASAVVUFİ DÜSÜNCES-Betül KARAKAYA

3524
0
2016/4/19
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 5

ABDÜLKÂDR GULÂMÎ’NN HAYATI VE TASAVVUFÎ DÜSÜNCES

ÖZET:
Bu tezin konusu Abdülkâdir Gulâmî’nin hayatı ve tasavvufî görüsleridir.
Çalısmamız iki bölüm ve sonuçtan ibarettir. Birinci bölümün konusu Gulâmî’nin hayatı, eserleri ve tarikatı, ikinci bölüm ise tasavvufî görüsleri hakkındadır.
Gulâmî on dokuzuncu yüzyılda yasamıs bir sufî-sairdir. 1854 yılında Sivas’ta dogmustur. Kendisi Kadiriye tarikatının Halisiyye koluna mensup bir seyhtir. Yazdıgı üç kitap olmasına ragmen sadece Dîvan isimli eseri basılmıstır. Diger eserleri ise Tâcül-Muhakkıkîn ve Miracu’l-Müstâkin’dir. Bu çalısmada, konusu tasavvuf üzerine olan Dîvan’dan faydalanılmıstır. Fakat ne tasavvufî eserlerde ne de klasik kitaplarda Gulâmî hakkında yeterli bir bilgi bulunmamaktadır. Siirleri incelendiginde basit bir dil kullanmadıgı, kültür seviyesi yüksek ve bilgili bir sair oldugu görülür.
Gulâmî, Allah askını içsellestirmis, hüzünde, sevinçte, gam ve kederde askı yasamıs bir gönül adamıdır. Kendisi seriata önem vermis ve mutedil bir tasavvufî anlayısa sahip olmustur. Ona göre seyh dinin emirlerini eksiksiz bir sekilde uygulayan, tarikat adabına riayet eden, ilim ve irfan sahibi bir kisidir. Mürid ise sûrete, zâhire deger vermeyen, geçici güzelligin farkında olan, kulluk vazifelerini tam mânâsıyla yerine getirmeye çalısan kisidir. Onun tasavvufî düsüncesinin temel tası ilahî asktır. Gulâmî samimiyet dolu bir mutasavvıftır.
Gulâmî kendini Allah’a adamıs ve kısacık ömrü boyunca Allah’ın sevgisini kazanmak için çalısmıs ve 1896 yılında Allah’ın rahmetine kavusmustur.

Betül KARAKAYA

یازیچی لار:
یایین ایلی:
2008 (میلادی)
فورمات:
PDF Document

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز