یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Kasım Hanlığı 1445-1681 Serkan Acar

6987
0
2015/8/23
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 5

KASIM HANLIĞI (1445-1681)
Serkan Acar
Danışman-Ismail Aka
Izmir-2007

Kâsm Hanl, Moskova Knezlii’nin hareket alann daraltp, snrlarn geniletmesini engellemek ve Ruslar siyasî açdan bask altnda tutmak amacyla, 1445 ylnda Kazan Han Ulu Muhammed’in olu Kâsm tarafndan kurulan ve 1681 ylna kadar varln sürdüren bir Türk-Tatar devletidir. Hanlk, kurulu amac, hanedan yaps, jeopolitik konumu ve devlet yaplanmas bakmndan, Altn Orda Devleti’nin dier haleflerinden bariz bir ekilde farkldr. Moskova’nn yan banda kurulan ve belki de Rus devlet tekilatna en fazla tesir eden bu Türk-Tatar Hanl’nn tarihi hakknda, maalesef imdiye kadar ciddi bir aratrma yaplmamtr. Sadece XX. yüzyln ilk yarsnda, Rusya sahasndan Türkiye’ye göç eden Akdes Nimet KURAT, Zeki Velidî TOGAN, Reit Rahmeti ARAT ve Ahmet TEMR gibi büyük Türk tarihçi ve dilcileri, Kâsm Hanl’nn önemini vurgulam ve bu hanl tantc mahiyette, be alt sayfay geçmeyen, ksa makaleler veya ansiklopedi maddeleri kaleme almlardr. Burada adn andmz tarihçi ve dilcilerin ölümü ile birlikte, Kara Deniz’in kuzeyindeki Türk tarihine dair aratrmalar neredeyse tamamen durmutur. Hanln tarihi kaynaklar ve belgelerin arlkl olarak Rusça olmas, elbette konunun bugüne kadar ele alnmamasnn en önemli sebebidir...

یازیچی لار:
یایین لایان:
Yüksek Lisans Tezi
یایین ایلی:
2007 (میلادی)
صحیفه لر:
172
فورمات:
PDF Document
مؤحتوانین دیلی:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز