یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

YAZININ KEŞFİ KONUSUNA DİNÎ METİN VE ARKEOLOJİK BULGULAR ÇERÇEVESİNDE YENİ BİR YAKLAŞIM - Dr. Bahattin DARTMAN - Makale

5442
1
2016/7/11
سس لرین سایی 1
سس وئرمه نین سونوجو 5

YAZININ KEŞFİ KONUSUNA DİNÎ METİN VE ARKEOLOJİK BULGULAR ÇERÇEVESİNDE YENİ BİR YAKLAŞIM

Dr. Bahattin DARTMAN

Yazı, insanlık tarihinde gerçekleştirilen en önemli keşiflerden biri ve hatta en önemlisidir.  İnsanoğlu, hemen her türlü gelişimini bu keşif sayesinde kaydetmiştir. Bugün, bilim-teknik, kültür ve uygarlık alanlarında gelinen seviyenin temelinde hiç tartışmasız bu keşif yatmaktadır.  
Bugünkü mevcut bilgilerimize göre insanlık âlemine böylesine önemli hizmeti sunanların Sümerler olduğu bildirilmektedir. Ancak –genel olarak bu doğru olmakla birlikte- işin içine  İslâmî kaynaklardaki bilgiler girince konu az da olsa farklı bir boyut arzetmektedir. 
İslâmî eserlerdeki rivâyetlerle, tarihi bilgiler ve arkeolojik bulgular birlikte ele alındığında yazının, bir peygamber olarak Sümerlere gönderilen İdris(a.s.)'ın öncülüğünde keşfedildiği, dolayısıyla kendisine ilâhî görev verilen bir kişi tarafından ortaya konulduğuna göre söz konusu keşfin tevkîfî (yani Allah tarafından gelen bir vahiy veya ilham ile gerçekleşmiş) olabileceği akla gelmektedir. 

Anahtar Sözcükler: Yazı, keşif/icat/icâd, Sümerler, Orta Asya, Mezopotamya, Türkçe, Âdem, İdris, Enok/Ehnûh/Hanûh, Nûh.

A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 41  Erzurum 2009

یازیچی لار:
یایین لایان:
A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
یایین ایلی:
2009 (میلادی)
فورمات:
PDF Document

What a joy to find soeomne else who thinks this way.

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز