یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

(Anonim Tevarih-i Al-i Osman - Cihan Çimen (2006

6561
0
1394/11/4
تعداد آرا 1
نتیجه آرا 1

Osmanlı devletinin, ilk iki yüzyıllık tarihi ile ilgili arsiv belgesi yok denecek kadar azdır. Kurulus döneminin ilk yüzyılında yazılmıs ve günümüze ulasmıs kütüphane malzemesi de yoktur. II. Murad devrinde ortaya çıkan Osmanlı tarihçiligi II. Mehmed devrinde gelisme dönemine, II. Bayezid devrinde ise yükselme dönemine girmistir. II. Mehmed saltanatında baslayan Tevârih-i Âl-i Osman gelenegi oglu II. Bayezid’in saltanatında en parlak dönemini yasamıstır. Bu dönemde, saray çevresine ve elit kesimine hitap eden ve sanatlı bir dille yazılan tevarihler yanında halk kesimine ve askerî zümreye hitap eden sade nesir ya da nazımla yazılmıs popüler diyebilecegimiz eserler de kaleme alınmıstır. Yazarı bilinen ya da bilinmeyen bu tür tevarihlerde Osmanlı devletinin kurulusundan yazarın bulundugu zamana kadarki olaylar anlatılır.

Âsık Pasa-zâde, Nesrî, Oruç Bey gibi çokça bilinen tarihçilerin eserleri dısında, yurt içi ve yurt dısı kütüphanelerde çok sayıda nüshası bulunan anonim Türkçe kronikler de II. Bayezid saltanatında yazılmıstır. Nüshalarının çokluguna bakılırsa bu tevarihlerin o devirde çok okundugu anlasılmaktadır.
Üzerinde tez yaptıgımız anonim tevarihi, diger anonim tevarihlerden ayıran en önemli özellik kaynaklarını vermis olmasıdır. Kaynaklarındaki üslup tarzı da dahil olmak üzere yazar, dogrudan ya da dolaylı olarak kullandıgını tespit ettigimiz altı kaynaktan birini kendisine model almak yerine, bu kaynaklardaki bilgileri bir araya getirerek, anonim formatında bir eser yazmayı tercih etmistir.

نویسندگان:
سال انتشار:
2006 (میلادی)
نوع فایل:
PDF Document

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز