یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Şiirin Sesi Toplumun Şarkısı-Walter G.Andrews-Tansel Güney-2014-246s

6662
0
1396/3/21
تعداد آرا 1
نتیجه آرا 5

Şiirin Sesi Toplumun Şarkısı-Walter G.Andrews-Tansel Güney-2014-246s

 

Bu kitap, Washington Üniversitesi Yakın Doğu Dilleri ve Kültürü Bölümü profesörlerinden Walter G. Andrews’un en önemli çalışmalarından biri. Doktorasını Türk Dili ve Edebiyatı üzerine yapan Andrews, Şiirin Sesi, Toplumun Şarkısı adlı kitabında, Osmanlı gazel geleneğini bir metin olarak ele alırken, o metni bağlamı (Osmanlı toplumu) içine yerleştiriyor. Öncelikle metin-anlam ilişkisini inceleyen yazar, bir metni (örneğin bir şiiri veya bir şiir geleneğini) tek bir anlamla sınırlamak yerine, çeşitli yorumlarla farklı şekillerde anlamdırmanın önemini vurguluyor. Osmanlı toplumundaki çeşitli yapıların, gazel geleneğindeki analoglarını araştırıyor: Tasavvufu, dini, iktidar ilişkilerini, duygusal ritüelleri ve gazelin ekolojisini, gazelleri yorumlamak için önemli yapılar olarak değerlendiriyor. Yazara göre, hiçbir yapı tek başına bir metnin bütün anlamını ortaya koyan bir yorum sağlamaz, tersine farklı yorumların birbirlerini nasıl beslediklerini değerlendirmek gerekir. Kitap, divan şiirine ilişkin yeni tezler getirmekle kalmıyor, Osmanlı toplum ve kültürünü yeniden yorumlamaya, hatta sanat eserlerinden yola çıkarak bir kültürün nasıl yeniden inşa edilebileceğini göstermeye yönelik son derece özgün ipuçları sağlıyor. Şiirin Sesi, Toplumun Şarkısı, Osmanlı edebiyatı üzerine araştırma yapan bütün akademisyenlerin de hemfikir olduğu gibi, divan şiiri konusunda bugüne dek yapılmış çalışmaların en önemlisi.

نویسندگان:
مترجمان:
سال انتشار:
2014 (میلادی)
صفحات:
246
نوع فایل:
PDF Document
زبان نوشتاری یا گفتاری:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز