یاردیم

Turuz masraflarını karşılaya bilmemiz için yeni yılda Turuza destek olmak için [email protected] ile irtibata geçin.

Bağışlarınızı bu E-postaya bildirin: [email protected]

Bank kart bilgileri:

6104 3373 5031 8547

Iran Millet Bank

Ahmed Uysal - Edebiyat Açısından Doğu ve Batı Mistisizminde Zaman Düşüncesi - Mitoloji

4331
0
1397/1/16
تعداد آرا 1
نتیجه آرا 7

Hint ve Yunan kültürlerinin devamlı tesirlerine, maruz kalmış olan İslâm tefekküründe "Zaman " kavramları mühim bir yer işgal etmektedir ve İslâm milletlerinin edebiyatlarında "Zaman Teması" gayet geniş ve zengin bir şekilde işlenmiştir. Bilhassa İslâm mistik şairleri bize bu hususta bol malzeme bırakmış­ lardır. İranlıların Zaman kavramları hakkında bize bilgi veren en eski kaynak Zoroastrism'in mukaddes kitabı olan Avesta'dır. Avesta'ya. göre dünya 12 .000 sene devam etmek üzere yaratılmıştır ve yaratılıştan evvelki, ve bu 12 .000 seneden sonraki devirler hudutsuz ve sonsuz olarak uzanır 1 . Yaratılış anına kadar hudut ­ suz olan Zaman, yaratılışta, kötü ruhu iktidarsız bir hale getirmek maksadiyle, tahdit edilmiştir2 , fakat muvakkat olan bu tahdit sonunda kaldırırlır, ve Zama n yine hudutsuz olarak uzanır. Demek ki Avesta iki türlü Zaman tanıyor: sonsuz Zaman ve mahdut Zaman. 3 Muhammet'ten evvelki devirlerde Zaman (dahr, wakt, hin) bilhassa Arap memleketlerinde, bütün dünyevi kötülüklerin ve belâların sebebi olarak biliniyordu. Bu devir şairleri zaman manasında "günler" ve "geceler" gibi kelimeler kullanırlar, ve daima Zamanın "ısırması"ndan, "değişikliklere sebep olmasından", "hedeflerini hiç şaşmayan oklar atması"ndan, "taşlar fırlatması"ndan ve "herşeyi aşındırması"ndan bahsederler 4 . Bu anlayışa göre Zaman, 

نویسندگان:
نوع فایل:
PDF Document
زبان نوشتاری یا گفتاری:
Türkçe

 سایین اوخوجولار!
توروز سیته سی بیر کولتورل اوجاق اولا‌راق دیلچی‌لیکله باغلی قونولاردان دانیشیر. بو سیته دیلچی‌لیکله باغلی دیرلی بیلگی‌لر وئرمکده‌دیر. دیلیمیزین تاریخی و ائتیمولوژی‌سی ساحه‌سینده چالیشان بو سیته، سؤزلرین کؤکو و ائتیمولوژی‌سی حاقیندا، باشقا سیته‌لردن دییشیک اولا‌راق، ائیلمله(فعل) باغلی آنلام‌لارین آچیقلاییر.
سیته‌میزده دیلچی‌لیکله باغلی بیر چوخ کیتاب، سؤزلوک، یازی‌لار الده ائدیب اوخویابیلرسینیز. اوموروق کی بو سیته، سیز دیرلی، سایین اوخوجولار یاردیمییلا، دیلچی‌لیک قول‌لاری‌نین گلیشمه‌سی، یوکسلیشی یولوندا بیر آددیم گؤتوربیلسین.
بئی هادی ([email protected])
تبریز